Friss kommentek

  • apacuka11: vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50 Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom ... (2010.10.20. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak... Velem lassan he... (2010.10.20. 09:55) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb f... (2010.10.20. 09:33) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: @1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy to... (2010.10.18. 00:48) Hátrébb az egerekkel!
  • 1.szóló: @oskar666666: "... NEM úgy hívják...." Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 é... (2010.10.17. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: "nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalo... (2010.10.17. 12:54) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom mások... (2010.10.13. 12:05) Hátrébb az egerekkel!
  • NGA: @Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így műk... (2010.10.13. 10:22) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akk... (2010.10.13. 01:23) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézetts... (2010.10.13. 01:04) Hátrébb az egerekkel!
  • Utolsó 20

Háttérzene

free music

RSS hírolvasóknak

Bekattanás

2009.11.27. 07:55 | Tigris | 50 komment

Címkék: társadalom gondolatébresztő halott lövöldözés pécsi ámokfutó

Ámokfutó gyógyszerész-hallgató lövöldözött Pécsett, egy halott és egy életveszélyes és két súlyos sérült. Draskovics  szerint el kell gondolkodni a fegyvertartási szabályokon, az egyik kertévé riportere kiakadt azon, hogy a menekülő srác útközben elment egy óvoda mellett, és ki tudja mi lett volna ha... és nem érti, miért adta fel magát a srác. Mások szerint beilleszkedési zavarokkal küzdött és ezt "bosszulta meg" társain a diák, miközben ő a rendőröknek azt mondta, hogy nem szándékosan azokat sebesítette meg, akiket, csupán csak "ők voltak a közelben". Természetesen a jobboldal a baloldalt, a baloldal a jobboldalt teszi felelőssé a dolog miatt. Ezek a hírek. És a valóság?

Meghalt egy fiatal, megkattant, és egy életre elbaltázta az életét egy másik. Három sérült, és sok rémült ember.

Mielőtt bárki azt mondaná, gyilkost védek, leszögezem, nem védek senkit. Megpróbálom megérteni. Hogy miért? Szemmel láthatóan egyre több az erőszak a világban, annak ellenére, hogy állítólag egyre civilizáltabbak vagyunk, mondjuk a primitív kelet vagy a harmadik világhoz képest. Látta valaki az Összeomlás c. filmet Michael Douglas-szel (Falling Down, 1993)? A főhős, egy problémákkal küzdő kisember, akiben elszakad valami, és ámokfutó lesz, halomra irtja azt, akivel baja van, anélkül, hogy ő gonosznak érezné magát. Aki kicsit odafigyel, és egy kávéskanálnyi empatikus érzéssel rendelkezik, az szintúgy nem érzi őt gonosznak. Most a média megpróbálja jó esetben egy elmebeteg őrültnek, rosszabb esetben egy gonosz gyilkosnak beállítani a srácot. Meg persze az a csúnya pisztoly a hibás, be kéne tiltani (félreértés ne essék... a fegyvertartást annak ellenére ellenzem, hogy ha tehetném, nekem is lenne fegyverem... szerencsére nem tehetem), mert az ölt.

Persze ilyen hírek láttán szívesen gondol az ember arra, hogy igen, ilyen csak mással fordul elő, én ilyen gonosz nem vagyok, ilyenre sosem lennék képes. Aztán a postán, sorbanállás közben simán leordítja az előtte állónak a fejét, aki képes öt percig sz*rakodni az ablaknál. Vagy nyírja a párját, legszívesebben a nagykéssel esne neki. Talán ezért is népszerűek a maónikasók és társai, mert ott lehet azt mondani, hogy igen, azok milyenek, bezzeg én. Holott mindenkinek megvan a saját története, a saját indíttatásai arra, hogy mikor és miért szakad el nála a cérna. Aki kicsit nyitott szemmel jár, az észreveheti azt a növekvő szegénységet és kilátástalanságot, aminek a válság csak katalizátora. Vagy elég csak egy internetes párkeresőbe regisztrálni, vagy felmenni egy chatre, mennyire válságban vannak az emberi kapcsolatok.

De nézzük meg a fiatalokat, hol van már az az idő, amikor valaki mondjuk gyógyszerésznek tanult, gyógyszerész lett, egy életet így nyugodtan végigdolgozott, majd gyógyszerészként egy békés nyugdíjas éveket biztosító nyugdíjjal fejezi be az életét? Egyáltalán, a létbiztonság, mint olyan, hol van már? Ha ebből indulunk ki, akkor a pécsi srác nem egyedi eset, mindannyiunk fejében ott ketyeg az időzített bomba. És akkor teljesen mindegy, hogy pisztoly, nagykés, vagy kungfu tudás kerül a kezünk ügyébe. Persze odafigyelhetnénk jobban egymásra, megpróbálhatnánk megérteni egymás problémáit, szerethetnénk, elfogadhatnánk egymás hibáit, gyengeségeit. De az időbe, energiába kerül, és a sarki boltban sem kapunk érte kenyeret. Egyszerűbb démonizálni, gonosznak titulálni egy olyan embert, akinek kicsúszott a lába alól a talaj. Nyugaton már nem egy ilyen ámokfutóról kaptunk híreket, ott már az ámokfutásnak, az ekörüli médiacécónak és bűnbakállításnak évtizedes hagyománya van.

Őszintén sajnálom mind az öt érintettet, egyik élete sem lesz olyan, mint azelőtt. Az országé sem... sajnos várható, hogy egyre több ilyen lesz, aki ezt tagadja, az struccként a homokba dugja a fejét. Aki azt hiszi, hogy ez egyedi eset, különc őrült dolga, annak elmondom, csak a közvetlen környezetében legalább egy tucat ilyen csendes, szorongó, biztonságot kereső és túlélni vágyó "különc őrült" van, akikre nem biztos, hogy elég figyelmet szentel, akiket nem biztos, hogy eléggé vagy úgy szeret, ahogy neki szüksége lenne. Mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, és van, aki a huszonnegyedik órája utolsó perceiben jár a saját gondjaival. Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?

Utóirat: Jelen pillanatban az egyik kertévében egy nem reprezentatív felmérés: Milyen büntetést érdemel az ámokfutó? 60% szerint életfogytiglant, 30% szerint pszichiátriai orvosi kezelést, 10% szerint 15 évet. Odafigyelést opció nincs.

(Kép: index.hu)

Kapcsolódó cikk: Több fényt a KDNP-be! VI - Simicskó papa

· 1 trackback

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.11.27. 09:17:17

Odafigyelést előtte. Ha már elkövette, akkor annyi... ez már a közveszélyes kategória.

Tigris 2009.11.27. 09:25:16

Sajnos igen... Csak attól tartok, hogy a köznép jelentős részét is egy hajszál választja el a közveszélyes kategóriától. Gondolj bele, nem csak lőfegyverrel lehet ölni, kocsival is, bicskával is, alkohollal is.

Varjú · http://www.varj.freeblog.hu 2009.11.27. 09:34:45

Michael Moore: If you were to talk directly to the kids at Columbine or the people in that community, what would you say to them if they were here right now?

Marilyn Manson: I wouldn't say a single word to them. I would listen to what they have to say, and that's what no one did.

vivax 2009.11.27. 09:35:37

Ennél tényleg nincs lejjebb.
Egy ilyen tragédiát kampányolásra felhaszhasználni a legalja mindennek.
Mocskos politikusok.

Tigris 2009.11.27. 09:42:33

Varjú, lefordítanám az idézetet azoknak, akik nem tudnak angolul. Ha jól sejtem, a Bowling for Columbine c. M. Moore filmből való.
Tehát:

Michael Moore: Ha most itt lennének, mit mondana azoknak a kölyköknek, akik a Columbine iskolában ámokfutást rendeztek, vagy akik ott tanultak?

M. Manson: Nem mondanék semmit. Inkább meghallgatnám, amit mondani akarnak, és amit senki sem mondott el.

Köszönöm az idézetet!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.11.27. 09:43:36

Azt az összeomlás filmet meg kéne nézni, mielőtt baromságokat tetszik irkálni Róla. Ugyanis szó sincs benne halomra irtásról.

united skates 2009.11.27. 09:49:13

"Ter­mé­sze­te­sen a jobb­ol­dal a bal­ol­dalt, a bal­ol­dal a jobb­ol­dalt te­szi fe­le­lős­sé a do­log mi­att."

azt látom, hogy a "jobboldal" a "baloldalt" hibáztatja (simicskó), de a "baloldal" hol/hogyan hobáztatta a "jobboldalt"?
ezt nem találom.

Varjú · http://www.varj.freeblog.hu 2009.11.27. 09:50:21

Én köszi a bejegyzést... az utolsó bekezdésről rögtön ez ugrott be.

Tigris 2009.11.27. 09:59:13

newtehén, láttam, és valóban nem mérhető egy rambo-méretű tömegirtáshoz a dolog, de én nem az elfolyt vér mennyiségével vagy a hullák darabszámával mérem a tömegirtást. Szerintem ha olyan emberekről van szó, akit te is ismersz, akkor az egy ember is túl sok. Szó szerint valóban túlzás volt a szó, de ha az agresszió mennyiségét veszem, sajnos nem.

united skates, ha bármi történik, előbb-utóbb mindkét oldal előveszi a példáit, ha nincs, akkor csinál magának. Simicskó korán ébredt, mások később reagálnak, a média pedig bűnt és horrort keres. Sajnos mindig ez van.

united skates 2009.11.27. 10:00:42

"Oda­fi­gye­lést op­ció nincs."

dehogy nincs, oda kell rá figyelni, hogy jó közösségben tudja tovább élni az életét, minél tartalmasabban, csak éppenséggel ezt ne szabadlábon tegye.

az életfogytiglani nem csak büntetés, hanem izolálás is. a börtön nem csak bosszú, szerintem elsősorban nem az.

a börtön a társadalom azon ítélete, hogy: "kész, ennyi, nem bízunk benned, eljátszottad, ne gyere közénk".

united skates 2009.11.27. 10:02:11

@Tigris: "Simicskó korán ébredt, mások később reagálnak"

mások nem reagáltak ilyen alpári módon.
vagy tudsz idézetet?
ha nem, akkor ne írj ilyet.

sTormy 2009.11.27. 10:03:50

@Tigris: M. Manson: "Meghallgatnám, ők mit akarnak mondani, és ez volt az, amit senki nem tett meg."

Mármint a meghallgatás.

Franky4fingers 2009.11.27. 10:04:21

Nagyon helyénvaló és egyben hiánypótló amit írtál, örülök, hogy címlapos. Felháborító, hogy a média fröcsög- röfög a pisztolyról, erőszakról jobb- és baloldalról, csak a lényeg marad ki.

Egy dologban viszont nem értek egyet. Abban, hogy az ok a szociális biztonságban keresendő. Hiszen a mienknél fejlettebb, maximális szociális hálóval rendelkező országokban sokkal előbb fordult elő ilyen eset. (Németország, Norvégia, USA stb) Pedig ott nem lehet létbizonytalanságról beszélni, ott simán lehet valaki gyógyszerész egész életében, majd a biztos megélhetést nyújtó nyugdíjából élhet a hobbijának 99 éves koráig...

Szóval- bármennyire is igaz amit a létbizonytalanságról leírtál- nem itt keresném az okokat. Én arrafelé szimatolnék, hogy van egy általános értékválság a világban, az ego felértékelődése és elszemélytelenedés, ami azzal jár, hogy a közösségek megbomlanak. És nem kell itt valami nagy dologra gondolni, csak egész egyszerű, pici, az életünket érintő folyamatokra. Gondoljunk csak bele. Van egy iskolai közösség (osztály, tancsoport, edzőtársak stb. ) , ennek megvannak a maga normái, a csoport tagjai úgy viszonyulnak egymáshoz, ahogy azt kezelni tudjuk, amire megvannak a viselkedésmintáink. Igen ám, de ez ma már nem ilyen egyértelmű. Mert van a neten a virtuális közösség, a tv-ben látott minták (reklám elsősorban, de filmek is) teljesen más valóságot közvetítenek, ráadásul lecsökkentek a világban a távolságok, összemosódnak a kultúrák, ami megnehezíti a tolerancia megtanulását. És ezeknek együtt hatása van az emberre, az emberi közösségekre.

Ugyanis az ember már csak olyan lény, hogy közösségben érzi jól magát, az ott látott normákhoz méri magát, ahhoz alakít ki identitást, és ennek függvényében dolgozza fel az őt ért hatásokat is. Viszont ha a fent felsoroltak miatt erre képtelen lesz, akkor frusztráció keletkezik benne.

Én azt gondolom, hogy ez az oka elsősorban annak, hogy itt tartunk, hogy nem tudsz úgy autózni, hogy ne láss üvöltő- anyázó embert 10 percenként, hogy a boltban az öreg nénitől nem kérdezi meg senki, hogy csókolom, segíthetek levenni a tejfölt a polc tetejéről, és hogy általánosságban alig látok olyan embereket, akik meg vannak elégedve az életükkel, és a mindennapjaikban boldogan elvannak, csinálják a munkájukat, foglalkoznak a gyerekükkel és a hobbijukkal (ami jó esetben a munkájuk)

Franky4fingers 2009.11.27. 10:06:15

@Tigris:
Columbine:

Meghallgatnám amit mondani akarnak, és ez az amit senki nem tett meg.

Muad\\\'Dib 2009.11.27. 10:11:03

Az ok abban keresendő, ahogy majmolva azokat az országokat, ahol az ilyesmi már rendszeres mi is módszeresen verjük szét az oktatást. Felnőtt úgy egy generáció, hogy hála az álhumanista ostobaságnak, azt hallotta minden felöl, hogy te különleges vagy, aki csodálatos és mindent megtehet, mert a szabadság, az önkifejezés a legfontosabb. És akkor rájön, hogy ő sem különlegesebb, mint más, nincs vörös szőnyeg, nem kaphat meg mindent, csak azért, mert ő "megérdemli". És sajnos várható, hogy van, akinél ez így ütközik ki...

Tigris 2009.11.27. 10:11:08

united skates:
"Oda figyelést opció nincs."
A tévében közölt opciók közt nem volt, azt hiányoltam, hogy ez ott nem jutott eszébe a szerkesztőnek.
A börtönböntetésről írtakkal teljesen egyetértek, és ezért tartom szomorúnak, hogy az emberek 60%-a erre szavazott.

Ami a reagálásokat illeti, nem, nem tudok, de az általános jelenség sajnos ugyanaz, mint a rossz házasságban. A gyerekkel történik valami, a két szülő pedig egymásnak esik és egymást hibáztatja, legyen szó bármiről. Nem akarok most belemenni, de akármilyen közéleti dolog történik, mindkét oldal a saját hangneme, vérmérséklete, politikai habitusa szerint a másikat okolja. Nem akarok állást foglalni, hogy melyik a jobb, melyik a rosszabb, ugyanakkor annyit elárulok, hozzám a legközelebb egy olyan párt áll, akik jelenleg a magyar és az EU-s parlament közelében sincsenek.

sTormy, igen, mármint. :) Köszi.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.11.27. 10:14:25

Olyan jó lenne, ha ebben a dologban a sok nagyokos, Drazsén át a bloggerekig legalább egy teljes napra csöndbe maradna, és megdöbbenve figyelné, ahogy a legapróbb részlet is kiderül arról, mi is történt pontosan. De nem, ehelyett mindenki (beleértve jelen blog szerzőjét is) fontoskodik, ugat a világba, mongya az álláspontyát, mintha bárki is kíváncsi lenne rá. Ebben a veszett ugatásban semmi fontosat nem lehet meghallani. Nagyon szomorú vagyok.

fran7 2009.11.27. 10:15:48

Valaki írja, hogy Simicskó propaganda célokra használja az esetet. Miért Michael Moore nem. Olyan demagóg filmet, még életemben nem láttam. S Amerikában a teljes demokrata oldal asszisztált ahhoz, amit művelt sőt kitüntették Oscart kapott. S még csak a felszínét se kapargatta meg a kérdésnek. A politika mindenből hasznot keres és nemcsak a korrupciós pénzeknek. Másrészt falun elkerülöd a kocsmát diszkót, szombat éjjel, s megúszod a verekedést, s tudod hova nem mész el egy pofonért. De kb. féléve Pesten jártam és a 4-es, 6-os villamos nem jött, mert utasverekedés volt. Akkor min lepődünk meg. S ahogy hallom nem olyan ritka eset ez.

united skates 2009.11.27. 10:25:14

@Tigris:
bocsáss meg, de mégiscsak azt írtad, és még mindig ott van, hogy "Ter­mé­sze­te­sen a jobb­ol­dal a bal­ol­dalt, a bal­ol­dal a jobb­ol­dalt te­szi fe­le­lős­sé a do­log mi­att."

miért írod ezt, ha tudod, hogy nem így van? miért jó ilyet belefingani a hírek közé? miért kell ezt? a pártdroid jön, és ezt olvassa, mert ez érdekli csak, és továbbadva igazzá válik. pedig nem igaz, te is írod. nem igaz. miért nem javítod?

vénkujon 2009.11.27. 10:26:30

azért-mégis mondanám-ez a simicskó bassza szájba a kurva anyját.
és ha van még, más szekértáborhoz tartozó, ugyanilyen elvek mentén gondolkodó faszfej...hát tegye meg az is.

nem lehet kihagyni a kampányból mi??..áá nem.

Tigris 2009.11.27. 10:27:13

Telepi, nem az igazságot írom, hanem a véleményem, neked is van blogod, gondolom ott is hasonló a helyzet. Sajnos nap mint nap szembesülök azzal, amit leírtam. Nem hiszek abban, hogy egy ember alapvetően gonosz vagy hogy mondjuk a mostani esetnek nyereségvágy, vagy konkrét betegség volt az oka. Abban egyetértek, hogy sok a csaholás a dolog körül, de a fontoskodást nem értem. Miért fontoskodás, ha egy napi egy-két tucat olvasót vonzó valaki leírja a véleményét egy konkrét esemény kapcsán valamiről, ami sajnos már nem egy ember életét átjárja? Szerintem nem az ugatás a szomorú, hanem az, hogy történik valami, az ugatás elül, és továbbra sem változik semmi, a csendben sem figyelünk jobban a másikra.

Tigris 2009.11.27. 10:30:47

united skates, azért írom, mert bár nem strigulázom, ki mit és konkrétan melyik oldalra nyilatkozik, ettől még a pupom tele, hogy ebből bármelyik oldal politikai tőkét akar kovácsolni... Ez egy emberi tragédia és nem pedig politikai kérdés és legfőképp nem indok arra, hogy az ország egyik fele okolja a másikat. Erre egyszerűen nincs szükség, függetlenül attól, hogy ki kezdte és hányat rúgott a másikba.

KenSentMe 2009.11.27. 10:39:49

Most nem azért, de egy tényleges életfogytiglan azért rengeteg odafigyelést jelent:).. saját cellát kap, hermetikusan elzárva a világtól, az őrök pedig odafigyelnek rá, szinte minden percben:))))).

Tigris 2009.11.27. 10:41:42

fran7, igazad van, elég demagóg a film, de... Amint látod, a kommentek jelentős része sem az emberi oldaláról szól a történetnek, nem azt kommentálják, hanem a politikát, amiről csak pár morgós sort írtam, de szerintem nem a politika a lényege az egésznek. A politika igencsak a felszíne akár konkrétan ennek a történetnek, akár annak, hogy ennek a történetnek mi a magja, az alapvető oka. Szerintem az egész sokkal inkább arról szól, hogy valahogy kezdünk elfelejteni normálisan, kedvesen, szeretetben egymás mellett élni, elfogadni egymást. És ez nem egy ember vagy a politika vagy a média hibája.

TetraB 2009.11.27. 10:56:56

Teljesen igazad van. Egyébként a jelenséget Osho, de Mello és pár keleti arc már rég megjósolta és leírta. Az odafigyelés is segít, de legtöbbet magunkon segíthetünk. Idejlben oda kell figyelni a jelekre és keresni a lehetőséget, hogy kicsit magunkkal foglalkozzunk - és itt nem a lőtudományunk tökéletesítésére gondoltam. Azt hiszem, a feszültség felgyülemlése, az utolsó csepp a pohárban unalomig ismert és ismételt kifejezések, de mégsem veszik az emberek komolyan - amíg nem történik hasonló (vannak akik ezután sem - ahogy mondod, a velem úgysem történik meg mantrázása történik csak.)

united skates 2009.11.27. 11:02:18

@Tigris: nem akarok senkit védeni, de nem bármelyik oldal, hanem tanulságos mellékszál, hogy kiből fröccsent először ilyen epe.
igen, az isteni szeretet lovagjaiból.
na, te meg nem ezt írod.
csak kb.
kb. ez a véleményed.

őszinte (már ennyi az idő?) részvétem, kedves [ásítás] hozzátartozók.

Tigris 2009.11.27. 11:06:19

united skates, akkor most mondjam azt, hogy nagyon kisbetűvel egyetértek, de szerettem volna semleges maradni? Nem akartam belemenni a "melyik oldal a jobb" politikai társasjátékba. A nagy általánosságban egyik sem. Sajnos.

Tigris 2009.11.27. 11:08:41

TetraB, Osho... Nem szeretnék ezo-mókusba átmenni, de igen, jó lenne, ha az emberek kicsit azokkal a dolgokkal foglalkoznának, amit írsz, mondjuk a politika helyett. A kérdés csak az, hány ember jut el hirtelen egy ilyen eset kapcsán a "megvilágosodásig".

rézfaszu bagoly 2009.11.27. 11:09:51

Ma reggel a Kelj fel Jancsiban Navracsics csak így válaszolt Fiala kérdésére -"Mi a véleménye Simicskó nyilatozatáról?"
-Nem szerencsés.
No comment

Tigris 2009.11.27. 11:20:26

Hát, azt mégse mondhatja, hogy Simicskó monnyonle... :D

Kotkodus 2009.11.27. 11:21:55

undorító, hogy emberi tragédiákból politikai tőkét kovácsol BÁRKI...

blah 2009.11.27. 11:23:47

Ez már érett egy ideje szerintem. A mai társadalmi viszonyokat szemlélve nem kéne meglepődnie senkinek. A fiatalabbaknál élesebben előjönnek a sérelmek, nem tudják helyén kezelni azt, hogy egyre több szempont szerint rétegződik a társadalom. Aki pedig kirekesztődik a közösségekből annál nem meglepő egy ilyen reakció.

Tigris 2009.11.27. 11:27:34

@blah: Meg aztán megnézi a tévét, a közszereplőket, a maónikasót, rosszabb esetben a szüleit, és mindenhol azt látja, hogy a gondokat, a konfliktusokat és a sérelmeket nagyon kevesen tudják kezelni emberi módon. A példa az, hogy nincs példa. Marad a tragédia. :(

Muad\\\'Dib 2009.11.27. 11:35:46

Egyébként ne legyünk álszentek. A politika mindig is emberi tragédiákból és problémákból kovácsol tőkét. Ha ugyanis mindenki isteni mannán tengetné arany életét, nem lenne politika.

Tigris 2009.11.27. 11:44:10

Sajnos nem éltem az ókori athéni demokrácia idejében, amikor a politika, mint olyan megszületett. Kíváncsi lettem volna, akkoriban miről szólt a dolog... De szerintem ez az egész tragédia továbbra sem a politikáról szól, vagy kéne hogy szóljon.

blah 2009.11.27. 11:46:30

@Tigris: az ok okozati összefügéseken végigmenni nem lenne egy rövid menet. A példák amiket leírtál tök jók, ezek befolyásolják is alaposan a legtöbb embert, anélkül, hogy feltűnne. Az az igazán szomorú, hogy ahhoz, hogy egészségesen szocializálódjon az ember elkerülhetetlen egy bizonyos szintű izoláció, talán ennek a történetnek lehetne ez a tanulsága. Ha túlzásba viszi valaki az elszigetelődést kevésbé fogja befolyásolni az általad is említett torzító hatású értékrend, viszont nem kap visszajelzést viselkedése, saját értékrendje, ami ugyanúgy torzuláshoz vezethet, mert amit kap az a buroknak szól amiben él.

Muad\\\'Dib 2009.11.27. 11:49:03

@Tigris:
Mint fentebb írtam, megvan a véleményem arról miért történnek ilyen események. Persze erre általában szintén politikai válasz érkezik, hogy én egy szélsőséges vagyok (ami önmagában igaz bizonyos szempontból igaz is), viszont az értelmetlen nevelési elvek és rosszul értelmezett szabadság és önmegvalósítási "kényszer" politika független.

Tigris 2009.11.27. 11:51:01

@blah: Nem akarom a komment-folyamot az egymás körbeudvarlása-vonalra terelni, maradjunk annyiban, hogy elég rendesen egyetértünk. Örülök a nekem ellentmondóknak, örülök a kritikának és a korrekcióknak is, de talán a legkedvesebb akkor is az, ha olyat olvasok, amiket te írtál.

Tigris 2009.11.27. 11:53:26

@Muad\\\'Dib: Azt hiszem, ebbe sem tudnánk sokan belekötni, így van.

papugaja 2009.11.27. 11:57:54

Az én észrevételem az, hogy a rablásokat, leszámolásokat, bérgyilkosságokat kizárólag illegális forrásból származó fegyverekkel követik el, az ámokfutást meg elég gyakran legálisan tartott, "kéznél lévő" (saját , vagy apukától lenyúlt) fegyverrel. Ha az nincs, akkor kést ragad a bekattant személy.

Persze lehet, hogy tévedek.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 11:58:09

ezt olvastam egy másik blogban a tegnapi esetről: "Nem csak az áldozatokat hagytuk magunkra, hanem a gyilkost is, aki a hírek szerint már hetek óta bolyongott zavart elmével, szétesett személyiséggel a diplomagyárrá silányított, közösségek és emberek nélküli egyetemen." - hát kb. ebben minden benne van, pont így látom a dolgot én is

changebug (törölt) 2009.11.27. 12:02:45

nagyrészt van igazságod, de azért néhány kiigazítás:
1) update-hez:a bűnt csak bűntetni lehet az odafigyelés az bűnmegelőzés nem bűntetés. Ergo nem szerepelhet a büntetési listában.
2) sokban tehetnek az emberek is arról, hogy idegbetegek lettek. Hülye sznobok lettek elszállt az agyuk: pl. TV - néni (30-as) hisztizik, hogy nem bírja fizetni a lakástörlesztőt - 2 gyerek, hátul csigalépcső az emeletre... B+ ki mondta, hogy csilli-villibe kell menni, elsőre? Van egy mondás, hogy addig nyújtózkodj amíg a takaród ér. Autók hasonló.
Szóval az emberek IS tesznek azért, hogy idegbetegek legyenek.
3) a Mounika show -késelés és ez eset között a különség az intelligencia, neveltetés. Nagy valószínűséggel minnél intelligensebb, ritkábban de több halottat, sebesültet fog produkálva fog ténykedni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 12:03:30

sokan ugyanígy megtennék, csak gyávák hozzá. persze úgy állítják be, mintha erkölcsösek lennének, pedg dehogy, egyszerűen csak gyávák. elég meredek, veszélyes játék ez, mert lehet egy pont, amikor eljön az a bizonyos utolsó csepp a pohárba, amikor már minden mindegynek tűnik és megteszi, mert már nem bírja tovább az illető ennek a kétségtelenül mocskos, álszent, szemét, kiüresedett, hazug társadalomnak a nyomását, amelyben azt látja az ember, hogy csak bűnnel megfertőződve, korrumpálódva, hazudva, másokat tönkretéve lehet boldogulni.. nem csoda, hogy ebbe a szar világba nem mindenki akar és tud beilleszkedni, és persze őket nézi az agymosott többség deviánsnak..
persze a gyilkolás nem megoldás. ez őrültség és immorális, de alapvetően megértem, mert látom, érzem, hogy ebben a társadalomban hogy jut el egy amúgy jobb sorsra érdemes ember a végletekig.

Tigris 2009.11.27. 12:06:43

@Bukowszky: És hány ilyen fiatal és középkorú szaladgál manapság az utcákon...? Ha csak az ismerőseim körében nézek körül, már akkor nem elég a két kezem meg a két lábam megszámolni. Amikor az ember elnézi a maónikasót, akkor azt hiszi, hogy igen, azok a primitív emberek... de bezzeg az értelmes, művelt, iskolázott emberek. Sajnos nem. A probléma nem egy elszigetelt, jól körülírható csoportra vonatkozik csak, annak ellenére, hogy jó lenne ezt hinni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 12:08:55

és különben is mégis mit várunk? ez a társadalom, amelyik így bánik az orvosaival és tanáraival, ez az öngyilkos, vadkapitalisra mocsok, amelyben a leghitványabb gazemberek az "elit", ebben élve az ember elhiszi, hogy az emberi élet szart sem ér, hogy bárki bármikor utcára tehető és pótolható, értéktelen szardarabok vagyunk és a legnagyobb mocskok parádéznak, és mi fizetjük a számlájukat... hát csoda, hogy ilyesmi történik itt? az a csoda, hogy eddig nem volt mindennapos.

Tigris 2009.11.27. 12:17:37

@changebug: 3, Szerintem csupán annyi a különbség, hogy egy értelmesebb ember sokkal több szenvedés, szorongás, önmarcangolás után fog ugyanoda eljutni, és akkorra már sokkal elkeseredettebb, mint az egyszerű kocsmai késeléses gyilkos. Ettől egyik sem jobb, mint a másik, adott esetben az eszköz, az indítékok és sok más körülmény is hasonló lehet, csupán az intelligenciaszint más. De ettől még sajnos az elkeseredés, a kilátástalanság is ugyanúgy megvan, és a tragédia is. Egyiket sem büntetném jobban mint a másikat, mindkettő kifordul magából és olyat csinál, amit amúgy nem.

@Bukowszky: Ez nem feltétlenül gyávaság, lehet tartás is, lehet önfegyelem is, lehet valamibe vetett hit is. De a mindenkori kapaszkodók egyre kevesebb száma szerintem egyértelműen ok arra, hogy az emberből előbújjon az állat. A gyilkosság, ahogy az öngyilkosság sem megoldásként születik, ha nem hideg fejjel tervezi valaki, hanem egy kétségbeesés öntudatlan szüleménye. Nem véletlen, hogy a srác most, másnap nem tud mit mondani arról amit tett. Akkor és ott nem megoldani akart valamit, nem tervezte el, hogy mi lesz holnap, csak elindult egy lavina, amit már sem ő, sem más nem tud megfékezni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 12:21:13

végre megértettem, miről akart szólni az a dokumentumfilm az amerikai iskolai mészárlásokról. pedig amikor az készült, virágzott a gazdaság, mindenki optimista volt, vagyis nem lehet az ilyesmit relfexből a válságra fogni.. az egész társadalmi és gazdasági rendszer hibás alapjaiban. örülök neki, hogy nincs munkám, hogy nem vesz senki emberszámba, mert most legalább világosan látom, miféle világ ez, amelybe születtem - és nem vettem volna észre, egy hazug álomvilágban élnék, ha mindig minden sikerült volna.

no de ennek felismerése és aközött, hogy fogok egy fegyvert és megölöm néhány faszkalap csoporttársamat, azért van jónéhány logikai lépés.. mondjuk kb. meg kell hozzá örülni.. vagy el lehet ilyesmit követni tiszta fejjel?

ez egy szörnyű tragédia, akárhogy nézzük. nem lenne szabad ilyesminek megtörténni. de lássuk be, történik ennél sokkal nagyobb bűn is ebben az országban, nap mint nap. és azok a gazemeberek, akik elkövetik őket, 20 milliós autókban pöffeszkednek..

Tigris 2009.11.27. 12:30:06

Nyilván ez nem kétlépcsős történet, de mondjuk ha pár évig nem lesz melód, x héten át krumplin és zsíroskenyéren élsz, jó ideje nincs csajod, mert nem hogy egy virágra nincs pénzed, de évek óta nem tudsz venni olyan ruhát sem, amiben ő meg merne jelenni veled valahol, és a barátaid is örülnek, ha nem fulladnak bele a túlélésbe, nem hogy téged meghallgassanak, miközben még pár irányból állandó nyomás alatt vagy... na akkor hidd el, te sem azon fogsz filózni, hogy megőrülj-e. Egyszerűen bekattansz, vagy ma még nem.

A nagy emberek meg... komolyan, erről nincs kedvem írni semmit. A nagy emberek azok, akik erről az egészről a legbölcsebben és a legszélesebb publikum előtt a legnagyobb sületlenségeket nyilatkozzák le, majd beülnek a nagy fekete audiba.

blah 2009.11.27. 12:30:25

@Bukowszky: amit leírsz az igaz de azért meg kell tanulni kevesebb indulattal kezelni a dolgot. A legtöbb ember nem is lenne olyan "szar" ha elgondolkozna a saját helyzetén. Enélkül viszont a külső dolgok erősen torzítják az érzékelést, az értékrendet anélkül, hogy észrevenné. A társadalom nagyrésze inkább meg van tévesztve, el van veszve ami a leginkább gerjeszti a frusztráltságot, mert így vagy úgy szembesül ezzel nap mint nap.

@Tigris: köszi, az önigazolás nekem is jól szokott esni :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.27. 13:16:54

amúgy a gyógyszerészhallgató fiúk, férfiak tipikusan nem agresszívek, a vért sem szeretik, általában ezért nem lesznek orvosok (nem mintha a gyógyításhoz vonzódni kellene a vérhez, tessék jól érteni), bár kicsit kattantak, az már egyszer biztos. szép karriert csinálhatnak a gyógyszeriparban, de ahhoz legtöbbjükben nincs meg a kellő gátlástalan agresszivitás, de még asszertivitás sem, elálldogálnak a patikapult mögött aztán kész.

vagy megmérgeznek egy fél kerületet.

tessék tőlük félni ezentúl.

vagy tessék kicsit jobban odafigyelni a másik emberre, és akkor nem kell félni. de az nehéz egy ilyen alapvetően félelemre épülő, egoista, önző, individualista, mindenkit leszaró, öngyilkos társadalomban, mi? hát ez a szívás.
süti beállítások módosítása