Friss kommentek

  • apacuka11: vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50 Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom ... (2010.10.20. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak... Velem lassan he... (2010.10.20. 09:55) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb f... (2010.10.20. 09:33) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: @1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy to... (2010.10.18. 00:48) Hátrébb az egerekkel!
  • 1.szóló: @oskar666666: "... NEM úgy hívják...." Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 é... (2010.10.17. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: "nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalo... (2010.10.17. 12:54) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom mások... (2010.10.13. 12:05) Hátrébb az egerekkel!
  • NGA: @Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így műk... (2010.10.13. 10:22) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akk... (2010.10.13. 01:23) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézetts... (2010.10.13. 01:04) Hátrébb az egerekkel!
  • Utolsó 20

Háttérzene

free music

RSS hírolvasóknak

Tűz nélkül a víz ellen?

2010.06.24. 05:40 | Tigris | 1 komment

Címkék: katasztrófa vihar társadalom világ természet gondolatébresztő árvíz

Nyílt levél Dóczi-Tóth Eszterhez,
a „Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az
árvízkárosultak javára!” kezdeményezés elindítójához

 

A következő idézetben a médiában elhíresült, Facebookon indult, majd az IWIW-re is átkerült kezdeményezés kurta mottója olvasható. Ezen fórumon vitára hívom Dóczi-Tóth Esztert, hogy az alábbi kérdéseimet, aggályaimat tisztázhassuk. A humanitárius kezdeményezés alapvető jogosságát, helyességét nem szeretném elvitatni, ugyanakkor módszereivel gondjaim vannak. Nem kötekedni szeretnék a kezdeményezéssel, csupán szeretnék olyan kérdéseket feltenni, melyek a dolgot más megvilágításba is helyezik, szeretnék néhány (tudomásom szerint) eddig még fel nem tett kérdést feltenni. Szándékom szerint ezzel segíteni szeretnék sok jövőbeli félreértést, vitás helyzetet, újonan felmerülő problémát elkerülni a kezdeményezést indítóknak és támogatóiknak is.

„Az idei budapesti és a vidékiek külön kérésére a vidéki városokban is a tűzijátékra szánt közpénzt fordítsuk a bajban lévők megsegítésére! A csoport növekedése során jelentkező reakciókat figyelve szeretnénk rögzíteni, hogy ez nem egy politikai fórum! Nem egy kormányellenes vagy kormánypárti csoport. Ez a csoport azt támogatja, hogy a tűzijátékra tervezett közpénzekből inkább az árvízkárosultak részesedjenek. Minden más feltételezés valótlan.”

1, Végzett-e valaki bármiféle tanulmányt, felmérést azzal kapcsolatban, hogy az augusztus 20-i tüzijáték milyen közvetlen (pl. az árusoktól származó adóbevétel, kulturális rendezvények eszmei értéke) illetve közvetett (turisztikai, illetve országimázs-beli) értékeket képvisel? A tüzijáték tervezett elmaradásával ennek az értéknek az elvesztésével az országot kár érheti.

2, A kezdeményezésnek létezik bármiféle programja a fenti idézeten kívül arra, hogy a mögé csoportosult követő-tábor óhaját jogszerűen, gazdaságilag megalapozottan, az illetékes szervek, intézmények működési és eljárási rendjét betartva képviselje? Ezeket hol lehet megtekinteni, esetleg kérdéseket feltenni vele kapcsolatban? Az esetleges programban szeretne-e, szeretnének-e a kezdeményezés elindítója, elindítói akár jogi szerepet vállalni, akár anyagilag részt vállalni? Milyen jogi formában szeretné a kezdeményezés a támogatókat képviselni?

3, A kezdeményezés egyértelműen segélyezésről beszél. Ki vagy mi garantálja, hogy a kezdeményezés által elindított folyamatban a segélyek a méltó helyre kerülnek, ki és hogyan bírálja el a tüzijáték(ok) elmaradásával felszabaduló pénzeket, központilag, esetleg regionálisan vagy önkormányzatonként? Ki és hogyan biztosítja, hogy a segélyeket valóban az árvizekből adódó károk enyhítésére fordítják a segélyezettek? Ez a segély milyen viszonyban van az állam által nyújtott segélyekkel illetve a biztosítók által kifizetett kártérítésekkel?

4, Hazánkban az időjárás 5-6 éve megváltozni látszik. Szinte természetesek a nyár eleji monszun-jellegű esők, az eddiginél erősebb viharok, s ezeknek csupán következményei az áradások, a városokat elöntő elvezethetetlen esőzések, a belvizek. A segélyezés csupán tűzoltás, az egyre fenyegetőbb gondokat, veszélyeket érintetlenül hagyja. Számítani lehet jövőre is, utána is az ideihez hasonló extrém időjárásra, de 4-5 éven belül feltehetőleg a mostani időjárási és árvíz-rekordok is megdőlnek. A segély ezeken mit sem segít. Évek óta romlik hazánk helyzete, ami az árvízvédelmet illeti, a települések csatornázási rendszerei sem bizonyulnak elégségesnek arra, hogy ezzel a problémával megküzdjön. A mai napig adnak ki engedélyt ártéri építkezésekre, de a veszélyeztetett embereknek sincs esélye nem hogy békésebb helyekre költözni, de még a vályogház helyett téglaházat építeni sem. A segélyből lehet, hogy vesznek új bútort, hűtőt, stb. amit aztán lehet, hogy egy év múlva, de lehet, hogy pár hét elteltével ismét elvesz tőlük az extrém időjárás. Miért nem fontolták meg annak a lehetőségét, hogy a tűzoltó-tevékenység helyett prevencióra, a katasztrófahelyzetet megelőző, vagy legalábbis enyhítő megoldásokat támogatását propagálják ebből a nagy összegből? Konzultáltak-e a VAHAVA Hálózat szakértőivel azzal kapcsolatban, hogy mi lenne ennek a feltételezett pénzösszegnek a legjobb felhasználása?

5, Amennyiben a klímánk nem változik úgy, hogy jövőre elmaradnak a monszun-jellegű esők, az áradások, akkor ön jövőre is kezdeményezné, netán eltörölné az augusztus 20-i tüzijátékot, bizonytalan ideig?

Még egyszer hangsúlyozom, az okos együttműködés (a kezdeményezés, a támogatók és a kormány részéről) érdekében kérem kérdéseim megválaszolását, az általam tisztázatlannak tűnö dolgok tisztázását! Előre is köszönöm!

Dóczi-Tóth Eszter válasza:

 

Kedves Máté!

Elolvastam a blogba írt cikkét, s köszönöm, hogy értesített a megjelenéséről.
Igyekszem mielőbb mindenre kiterjedő választ adni.

Addig csak azt kérem, vegye figyelembe, hogy ez, a sok eddig keringő facebook-csoport között elindult és 'felrobbant' kezdeményezés messze túlmutat egy mondaton, a tűzijátékon, de leginkább személyemen.

Érdemes lenne megkérdezni hozzáértő szakembereket, mivel magyarázzák az oldalon látható jelenséget.
Úgy gondolom, leginkább ez az, amivel most foglalkozni kellene.

Köszönöm, hogy a nyílt levéllel megkeresett, ígérem, egy hosszabb írásban is reagálni fogok rá, addig pedig kérek mindenkit, aki ezt elolvassa, minden lehetséges módon támogassuk a károsultakat!

Üdvözlettel,
Dóczi-Tóth Eszter

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tigris 2010.06.30. 18:49:50

A kezdeményező végülis újabb megkeresésem ellenére sem válaszolt a kérdéseimre, miközben a kormány döntött: a tüzijáték nem marad el, csupán a költségvetése lesz szerényebb. Bár Dóczi-Tóth Eszter hozzáállását nem minősítem, örülök, hogy a kormány bölcsen mérlegelt és hozta meg a döntését.
süti beállítások módosítása