Friss kommentek

  • apacuka11: vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50 Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom ... (2010.10.20. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak... Velem lassan he... (2010.10.20. 09:55) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb f... (2010.10.20. 09:33) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: @1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy to... (2010.10.18. 00:48) Hátrébb az egerekkel!
  • 1.szóló: @oskar666666: "... NEM úgy hívják...." Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 é... (2010.10.17. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: "nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalo... (2010.10.17. 12:54) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom mások... (2010.10.13. 12:05) Hátrébb az egerekkel!
  • NGA: @Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így műk... (2010.10.13. 10:22) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akk... (2010.10.13. 01:23) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézetts... (2010.10.13. 01:04) Hátrébb az egerekkel!
  • Utolsó 20

Háttérzene

free music

RSS hírolvasóknak

Hátrébb az egerekkel!

2010.10.11. 02:14 | Tigris | 65 komment

Címkék: gondolatébresztő

A cél szentesíti az eszközt?

avagy mennyit ér mások tragédiája?

 

Divat internetes bűnözésről, csalásokról beszélni, de ez legtöbbször csak egy szines hír az újságban, amin szörnyülködünk, majd olvasunk tovább. Aztán elolvassuk e-mailjeinket, nézegetjük szeretteink friss fotóit, böngészünk az ismerőseink életének legújabb megosztott szeletei közt. Reagálunk rá, kommentáljuk, továbbadjuk, a trendibbek még „lájkolják” is a hírmorzsákat. Aztán egyszercsak szemet szúr egy borzalmas kép egy vörös iszapban fuldokló, kétségbeesett lány képe. Rákattintunk, és már jön is az oldal, melyen a friss infóktól a helyszíni képeken át az adományozás és a segítség módjaiig mindent megtalálunk. Ilyenkor minden jószándékú ember megnyílik, és átgondolja, miként segíthet. Továbbítja az infót az ismerőseinek, reklámozza az oldalt, az e-mail-címét, a segítő szándékát, esetleg pénzét is nyújtja a nemes ügy érdekében.

Gyanakvó ember lévén első mozdulatom nem az volt, hogy a bankkártyámhoz nyúljak, hanem szerettem volna megtudni, megbízhatom-e abba a valakibe, aki láthatóan hatalmas jószándékáról biztosít. Először is, az oldalon nem találtam sem a felelős szerkesztőt, aki legalább nevével hitelessé tenné a dolgot, sem pedig bármiféle elérhetőséget, amin esetleg utolérném, ha netán problémám akadna. Üzenetet persze lehet hagyni, amire az illető vagy válaszol, vagy nem. Hagytam, kértem, hogy az előbbi hiányt pótolja és álljon ki személyével az általa képviselt ügy mellett. Első levelében csúsztatást, második levelében pedig goromba elutasítást kaptam. Nézegettem kicsit az oldalon a fotókat, többnyire a neten fellelhető képeket láttam viszont, ezúttal forrásmegjelölés nélkül (vajon az eredeti fotós örül-e neki, hogy a képeit felhasználják?). Aztán ráakadtam az interneten egy fotóra, amin Alyssa Braun, egy 12 éves michigani kislány képe látható, aki egy iszap-fesztiválon jól mulat társaival (képek itt és itt). Mondanom sem kell, a képről visszaköszönt a sokkoló arc, igaz, ezúttal eredeti iszapszínben, és így elnézve, nem is olyan kétségbeesetten.

Gerillamarketing: A gerillamarketing (guerilla-marketing) a nem hagyományos (nem konvencionális), marketing eszközök, illetve technikák, valamint marketing-stratégia összefoglaló neve.

Lényege egy olyan alternatív eszköztár, amellyel kis befektetéssel, az általános médiáknál hatékonyabb marketingkommunikációt biztosítson.

A gerillamarketing egy módszere többek közt a közösségi oldalakon való, ismerősök között szájról szájra történő, a kapcsolataink miatt hihetőnek tűnő információ-továbbítás is.

Aztán tovább kutakodtam, sikerült megtalálnom az addig névtelenség mögé burkolózó oldaltulajdonost is, aki mellesleg a híres magyar szoftverfejlesztő cég, a egy neves hazai számítástechnikai cég volt kreatív igazgatója. (Frissítés, 2010.10.11. 14:36: Az említett cég tájékoztatott, hogy eddigi írásommal ellentétben az oldal készítője már nem kreatív igazgatójuk. Az információt egy másik közösségi oldalról vettem, ahol a készítő jelenlegi állapotaként jelzi meg a betöltött pozíciót. A félreértés tisztásának természetesen helyt adtam.) Rögtön egy közösségi oldalon is felvettem vele a kapcsolatot, hogy gratuláljak a gerillamarketinghez és hogy érdeklődjek tőle, hogy Alyssa mit szólna, ha tudná, hogy ő a vörösiszap-katasztrófa áldozata lett Magyarországon egy reklámkampányban. A kreatív igazgató kreatív válasza csupán ennyi volt: „A cél szentesíti az eszközt. Do it, and then appologize. (Magyarul: Előbb csináld, csak utána kérj bocsánatot.) A felelős oldaltulajdonos – aki mellesleg egy másik marketing-cég tulajdonosa is egyben – még egy vigyorgó fejjel is megtoldotta az üzenetet, jelezve, hogy ezt az egész akciót ő tréfából csinálta. Aztán mikor megkérdeztem tőle, hogy bánná-e, ha a történet napvilágot látna, akkor nemes egyszerűséggel törölte magát a közösségi oldalról, jelezve, hogy ő ezt tulajdonképpen nem is írta, sőt, nem is létezik, hát hogy írhatta volna. Azt, hogy a weboldal ténylegesen milyen céllal jött létre, hogy mi volt a cél, ha a tragédia áldozatainak megsegítése, vagy akár mi magunk csupán eszközei voltunk… no ezt nem tudom, a kedves olvasó fantáziájára bízom, hiszen az illetőt már hiába keresem a kérdéssel. 

Az eset kapcsán felmerül bennem a kérdés: vajon hihetünk-e a szemünknek, amikor már bárki bármilyen, internetről lementett fotót módosíthat úgy, ahogy a céljainak megfelel. Megbízhatunk-e abban a jószándékban, ami a segítség, a jóindulat mögé bújva adatokat gyűjt rólunk, netán egy ügyes csúsztatással még a pénzünket is eltüntetheti, ha nem kezdünk el minden infót lenyomozni? Megoszthatunk-e bizalmas barátainkkal olyan információt, aminek minden morzsájának nem néztünk utána, és nem leszünk-e mi magunk is tettestársak egy internetes közösségi csalásban? És nem utolsósorban felmerül bennem a kérdés, hogy vajon mi járhat annak a marketingesnek a fejében, akinek mások tragédiája csupán marketing-fogás, csak egy eszköz, mely magasztosabb célokat szentesít. Úgy tűnik, az internet már minden értelemben információs szupersztráda lett: aki az út széléről páncél nélkül lép rá, azt egy pillanat alatt kilapíthatják és cserbenhagyhatják. Tessék tehát körültekintőnek lenni, mindennek utánanézni, és keresni a felelős személyt, fel meri vállalni magát akkor is, ha baj van. Elvégre a gyerekeinket is óvjuk a cukros bácsiktól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolbasz 2010.10.11. 10:20:16

Azért ez elég gáz. Mondhatni nem korrekt!
A cél nem szentesíti a hazugságot. Lásd kommunizmus, fasizmus. Arthur Koestler megírta szépen a Sötétség délben című könyvében.

Dynamis · http://www.dynamismeteo.nhely.hu/maticstamas/index.html 2010.10.11. 12:52:19

Ez olyan, mint az én ázott kiscicám képe, akit el is sirattam, később tudtam meg (A macska NEM volt vörös...), hogy egy olyan felvétel, ami nem is Magyarországon készült, én meg eláztattam a billentyűzetet a könnyeimmel...

armitage 2010.10.11. 13:11:49

A cikkben szereplő úr a Facebookon fent van, nem törölte magát a Facebookról, sőt a weboltalt támogató Facebook oldal is működik. A kislányos képet a vorosiszap.com-ról már levették, úgy tűnik.

Érdekes lenne viszont megkérdezni az üzemeltetőt, hogy miért a csak a T-Com hálózatából hívható 1752-t (a Nemzeti Segélyvonalat) reklámozzák, amelynek hívásakor a díj töredéke jut csak el a segélyalapba, és miért nem teszik ki a 1749-et IS melléje, ami a Vöröskereszté és sokkal hatékonyabban hasznosítja a hívásdíjat.

armitage 2010.10.11. 13:17:15

Mellesleg lehet, hogy van egy kis probléma a közösségi portálon folytatott beszélgetés közzétételével. A portálon belüli információkat, még ha a portálon belül publikusak is, a portálon kívül már csak az érintettek beleegyezésével szabad felhasználni. Én legalább is így tudom, de nem biztos, hogy jól.

oskar666666 2010.10.11. 13:18:09

Bexarás...:(( De tényleg. Van akiknek minden olcsó. Az hagyján hogy kis hazánkban a befőttes-üveg más, jövedelmezőbb funkcióval is bír (ld. egyes demonstrációk, stb.) De mások tragédiáján azért.... :(
Az illető nem járt ott szerintem soha.
És tényleg nem gerilla-marketimg amit most írok, mert nem az én fotóim:
www.indavideo.hu/video/DEVECSER
csak végig kell nézni és minimum valamit inni kéne azonnal..:(

Tigris 2010.10.11. 13:29:12

@armitage: Az úr hajnalban, amikor üzenetet váltottunk törölte magát a Facebookról, és bár lehet, hogy újra regisztrált, ezzel nem tüntetett el maga után minden nyomot, hiszen az üzenetéről szóló értesítés megvan, tehát a facebookban visszakövethető, ha szükséges.

Ami a privát beszélgetéseket illeti, bár szabályt tudomásom szerint nem sért, valóban nem etikus. A kérdés csupán az, hogy a közlése, vagy maga a szöveg és a hozzá kapcsolódó oldal etikátlanabb-e.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2010.10.11. 13:41:52

Tigris, nekem most az jön le, hogy a cél a te esetedben is szentesíti az eszközt.
Nem, nem szabad kihozni infót a facebookról, és itt akkor már nincs is helye vitának, hogy ki/mi az etikusabb...

A facebookról lementett kép nélkül ez a probléma már nem is állna fenn. :)

Tigris 2010.10.11. 13:49:55

Köszönöm a javaslatot, nagyon jó.

Tigris 2010.10.11. 13:56:07

@armitage: „ A kislányos képet a vorosiszap.com-ról már levették, úgy tűnik.”
Nem, a kép továbbra is kint van, de az oldalról most azonnal csinálok egy képernyőmentést, hogy nyoma maradjon az állapotnak.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.11. 15:51:32

@Vidi Rita: "nem szabad kihozni infót a facebookról"

Ez csak az ottani ZÁRT adatokra lehet igaz. (pl. magán üzenetváltás, csak ismerősként látható adat)
A többi viszont mind látható kívülről, mint pl. EZ IS:
www.facebook.com/profile.php?id=100001666177328

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.11. 15:53:53

@gyorsiro: a NYILVÁNOS adatlapja szerint a www.chrisinteractive.hu/ a munkahelye - na, az is egy szép, "informatív" honlap...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.11. 16:10:40

Itt is többször felhasználta ezt a képet:
www.facebook.com/kkohalmi?v=wall
((ezek is NYILVÁNOS adatok;))

Tigris 2010.10.11. 16:32:06

@gyorsiro: Megtörtént. A cég kérésére a megnevezést is töröltem (nem a cég lejáratása volt a célom), s mivel a hozzászólásodban néven említetted azt, ezért a hozzászólást is töröltem, remélem megérted.

vorosiszap 2010.10.11. 21:02:49

@Tigris: Nem vettem le a képet, továbbra is használom.

vorosiszap 2010.10.11. 21:14:10

Sziasztok!
Nem szeretnék magyarázkodni, de azért pár infót adok nektek, amin el tudtok csámcsogni :)

1) A vorosiszap.com egy SEGITO SZANDEKU oldal, az elsok egyike volt a katasztrofa utan, amit teljesen onerobol es segito szandekkal csinaltam.

2) A kampanyhoz szandekosan egy olyan kepet valasztottam + retusaltam VOROSRE, ami biztositotta a megfelelo erdeklodot. Ez be is jott, tobb mint 20.000 ember hasznalja a weboldalt minden nap. Ez volt a celom, vagyis, hogy sokakhoz eljusson, meghozza idoben, nem X nap kesessel, mint a kormanyzati portal vagy masok.
Erre irtam en azt, hogy a "cel szentesiti az eszkozt". Reklamkampanyokban szoktunk ilyet :) :)

3) Tigris mar elso nap megkeresett tobb levellel, de ellentetben. 800 masik olvasoval, nem adomanyt kuldott, vagy mas hasznos infot, hanem elkezdett BASZTATNI azal, hogy nincs impresszum stb. Elso korben irtam neki, hogy ennek csak az a praktikus oka van, hogy EGYEDUL csinalom a site-ot, 2 nap nemalvas utan, es nem szertnem ha a fel orszag elkezdene hivogatni a felajanlasok miatt. Mivel en nem egy segelyszervezet vagyok. Ezzel persze Tigris nem erte be, tovabb cseszegetett Facebook-on, nyomozgat utanam, stb.
Irigylem, hogy ennyire raer! :)

4) Nem akarlak benneteket sem megbantani, de nekem erre a temara tobb idom nincs, inkabb arra 1250 levelre valaszolok, amit ma kaptam, es probalok segiteni a raszoruloknak.

Talan meg 1 kerdes: TI mivel jarultatok hozza az aldozatok megsegitesehez???

Chris

vorosiszap 2010.10.11. 21:21:34

@Kolbasz: Kicsit eros a hasonlatod :)
Javaslom, hogy nezd meg pl. azt a segelyakcios plakatot, amit az egyik nagy magyar reklamugynokseg csinalt a 1752-es adomanyvonalhoz. Szerinted az azon szereplo kep a helyszinen keszult. Nem. De baromi latvanyos, es segit a kampanynak a celja megvalosulasaban, vagyis abban, hogy ravegye az embereket arra, hogy neha napjan ne csak cigire meg piara koltsenek, hanem nem celra is.

vorosiszap 2010.10.11. 21:23:14

@armitage: Fenn vagyok a Facebook-on nem toroltem magam, csak Tigris-t tiltottam le, mert nincs idom a baromsagaira :)

A vorosiszap oldalon kinn van a VOROSKERESZT midnen halozatbol hivhato szama is elso naptol. Legfelul!!

Tigris 2010.10.11. 21:55:16

Kedves Kőhalmi Krisztián!

@vorosiszap: „Nem vettem le a képet, továbbra is használom.”
Tudom, ha visszaolvasol, akkor kiderül, hogy armitage-t idéztem, erre válaszolva írtam, hogy a kép továbbra is kint van.

„Fenn vagyok a Facebook-on nem toroltem magam, csak Tigris-t tiltottam le, mert nincs idom a baromsagaira :)”
Azt hiszem, a reakciókból ítélve nem biztos, hogy az én megnyilvánulásaim a baromságok, pláne azok után, hogy másokat csupán eszköznek titulálsz.

Továbbá:

1, Ha csinálok egy oldalt, melynek reklámjában egy módosított, jogdíjas kép szerepel, amin még csak hangulatában sem az van, amiről az oldal, melyet reklámoz, akkor ez pl. a szerzői jogot sértő is lehet. A képeknél sincs forrásmegjelölés, ami abban az esetben, ha a felhasználásra nem kértél engedélyt, akkor újfent jogilag aggályos, forrás nélkül. Csak magamat tudom ismételni: nem tudom mennyire segítő szándékú az, amikor valakin „segítesz” hozzáteszem, semmi új segítséget nem ajánlasz fel, csupán a meglevő segítségeket ollóztad össze, amin egyébként saját célra is felhasználható címeket gyűjtesz. Utána pedig eszköznek titulálod az egészet, marketingfogásnak, és kineveted azokat, akiknek látszólag készült a dolog.

2, Ahhoz képest, hogy több mint 20 ezer ember fordul meg rajta, meglepően kevés a hozzászólások száma. Azt, hogy egy jogdíjas, hatásvadász fotót használsz meg reklámként, és helyszíni fotóként, ez már kicsit túlmegy az etikán, de ha te ezt jó fogásnak tartod, akkor én is szívesen beretusálom a képed egy aktképre, hogy utána leleplezzelek néhány közösségi oldalon… Hogy ezzel személyiségi jogokat sértek? Te nem sértetted meg a kislány jogait azzal, hogy engedély nélkül használtad a képét egy tragédia illusztrációként? Megkérdezzük erről az ő jogi képviselőit is? Vagy akkor itt is törlöd magad, és itt is elzárkózol a válasz elől, mert ez baromság? Szerintem ha egy kiló narancsot adsz el, ahhoz retusálva fonnyadt narancsot is használhatsz, de itt emberek életéről van szó!

3, Az első levélben kértelek, hogy pótold az impresszumot. Ez írd és mondd egy perc munka! Csúsztattál, arra utalt a magatartásod, hogy nincs ilyen szándékod. Másodszor kikérted magadnak, hogy miért nem segítettél, és annak ellenére, hogy normális hangnemben írtam, gorombáskodtál. Aztán összeírtam neked, hogy mit írj az impresszumba, ezt csupán be kellett volna másolnod a levélből, mivel arra panaszkodtál, hogy nem segítek. Segítettem. Az impresszum továbbra sem található meg az oldalon. Sajnálom, hogy nem alszol, hogy fáj a kutyád hasa, hogy éppen megjött a feleségednek, és a menzán tökfőzelék volt. Ez az oldal szempontjából irreleváns érv. Egy egész nemzetet érintő, azt szolgáló, magát hivatalosnak feltüntető oldalon egy impresszum nem kedv dolga, hanem az első lépés.
Ami a nyomozgatást illeti, semmiféle nyomozati jogköröm nincsen, csupán használom a netet régebb óta, mint az egyszerű naiv internetező, aki bedől a marketingdumáknak, akinek nincs ismerete arról, hogy hogy nézzen utána a hitelességnek, mert lehet, hogy ő nem ér rá, csupán segíteni szeretne. Sajnálom, hogy marketing eszközökkel manipulálod az olvasóidat.

4, Látom, innen is kihátrálsz, mert mindenki, aki neked ellentmond, az baromságot mond. Ez is egy retorikai húzás, van aki ezt megeszi, én azt mondom, hogy a viselkedésed és a szövegeid téged minősítenek, hiába csomagolod akár retusált marketingbe, akár cukormázas jószándékba.

Tigris 2010.10.11. 22:07:15

Még annyit hozzátennék az előzőkhöz, hogy az, aki retusált fotóval reklámoz egy tragédiával foglalkozó oldalt, annak ajánlom, hogy először próbálja ki a sajtófotósok életét, nem kell a lúgos iszapban gázolnia, elég csupán a klimatizált irodát a szerb hadszíntérre, vagy kórházi műtőkre, netán nyomornegyedekre cserélnie, csak hogy beleszagoljon, hogy emberek tragédiája VALÓJÁBAN miről szól. Utána ódákat zenghet a reklámretus hatalmáról és nagyságáról.
Itt emberi sorsokról, életekről, tragédiáról van szó, nem pedig egy íncsiklandóra retusált hamburger eladásáról.

Tigris 2010.10.11. 23:38:16

@Kolbasz: Köszönöm, hogy pont te nyitottad a sort, és pont ezzel. Kíváncsi lennék, hogy Krisztián olvasta-e Koestlert, bár az írásai, véleményei után vannak elképzeléseim.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.12. 00:32:43

@Tigris: Ez meg itt a "slusszpoén" a lap aljáról:

"© 2010 Minden jog fenntartva."

armitage 2010.10.12. 06:48:10

@vorosiszap:
Én a segélyvonalakat terjesztem és telefonálok rájuk.

Nem csinálok neki .com domaint, mert a közösségi portálokon naponta ingyen el lehet juttatni mindenkihez.

Nem baszom el az időmet azzal, hogy összeszedem egy oldalra azokat az infókat, amiket már mindenki ismer.

Még ha .org-ra regisztráltál volna, akkor hihetőbb lenne az önzetlenséged, de így kicsit furcsa ez a nagy Facebookos és .com-os kampány, ismerősök gyűjtése.

Balekség a részedről hogy pénzt ölsz olyasmibe, amit ingyen meg lehetne csinálni és az erre fordított pénzedet inkább add a rászorulóknak.

Gyanakvó emberek akár még azt is feltételezhetnék, hogy nem balekség, hanem valami hátsó szándék van az illogikus munka mögött, de ezen legyen az ő feladatuk, majd megbeszélitek.

Inkább arra felelj, hogy mi az oka hogy a címlapra csak az egyik segélyszámot tetted ki nagy számokkal, hogy mindenki aki betéved, azt hívja? A Vöröskereszt számát miért dugtad el az egyik belső oldalra? Pedig a 1749-ről a pénznek több része jut a károsultakhoz.

Ha retusálni ráérsz a lopott :) képeket, szóval ha ráérsz retusálgatni, akkor basszál már oda öcsém egy 1748-es számot is a saras nagy képre a jobb felső sarokban. Köszönöm előre.

armitage 2010.10.12. 06:49:19

@armitage:
1749-es a helyes szám, természetesen, elírtam.

armitage 2010.10.12. 06:52:24

@vorosiszap:
A NYITÓLAPRÓL beszélek.
A legrikítóbb kép a jobb felső sarokban, a "Nem az ő saruk".
Hatalmas számokkal ki van írva a 1752.

Ennyire ne nézz már hülyének, ezen akad meg minden visitor szeme elsőnek, ezt hívja automatikusan, ezt égeted be az agyába.

Ugyanekkora számmal kéne UGYANOTT kint lennie a 1749-nek. Semmi okod nincs rá, nem lehet rá, hogy ne tedd oda.

armitage 2010.10.12. 07:04:29

Az tényleg vicces, hogy pörgeted a fotókat forrás megjelölés nélkül, és még copyrightolod is az oldalt :))

Most vagy egy teljesen naiv gyerek vagy, aki nem tudja, hogyan működnek ezek a dolgok, vagy pofátlanul nyúlod a szellemi tulajdont. Szerintem ez az utóbbi. És szerintem még szűz vagy :)

Tudod, azok a fotók egytől egyik jogvédettek. Nem akarlak ijesztegetni, de ha valakinek ez feltűnik, nagyon komoly szankciókra számíthatsz, mert ez sajnos bűncselekmény, nem szabálysértés, ráadásul folytatólagosan, sok rendbelileg követed el, és a .com domain és a többi (adagyűjtés, hírlevél stb.) miatt még az üzleti indítékot is rád tudják húzni. Tetejébe már rég kikerültek az adataid, neved, fotód mind ismertté vált. Azt se árt tudni, hogy a bűncselekmények katasztrófa idején, azokhoz kapcsolódóan történő elkövetése minden esetben súlyosbító körülménynek számít, egy szinttel magasabb büntetési fokozattal.

Na, ez a te dolgod, nem az én fotóimat lopod, úgyhogy nem érdekel, de gondoltam, szólok, segítő szándékkal.

Azt aazért megsúghatod, mit csinálsz majd pár hónap múlva, ha az egész ügy lezárul. Miről küldesz hírlevelet a regisztráltaknak, mivel töltöd fel az oldalt? Mit kezdesz a begyűjtött személyes adatokkal, megsemmisíted őket?

Még egy infó:
Az adatvédelmi oldalad alján kitett szöveg, hogy az oldal megtekintésével elfogadja a felhasználó a feltételeket, súlyosan jogsértő, mert a kezdőlapon nem hívod fel erre a figyelmet, ezért a felhasználónak nincs lehetősége mérlegelésre a jognyilatkozat megtétele előtt. Ha ezt a formulát átvetted valahonnan, akkor nagyon becsaptak.

De ez nem baromság, csak tény, amit a tudomásodra hozok, mert fontos számomra, hogy segítsem azokat, akik segíteni akarnak, én legalább is jóhiszeműen ezt feltételezem rólad.

armitage 2010.10.12. 07:15:56

@vorosiszap:

A reklámügynökségek stock fotókkal dolgoznak, nagy pénzekért megvásárolnak nagyon sok fotót a tematikus kompozíciókhoz. Nem hiszem, hogy a reklámügynökség lopott fotóval dolgozna, mert akkor kifocizná magát a szakmából, és nekik ez nem is tétel.

Viszont ha te az ügynökség által készített plakátot átveszed, akkor ehhez neked engedélyt kell kérned erre tőlük, kivéve, ha ők ezt szabad felhasználásra közzétették.

Ezzel az ügynökségi képpel mi a helyzet? Szabadon felhasználható? Mert akkor lehet, hogy mások is szívesen átvennék, kitehetnéd egy linkkel, nagy felbontásban!

(Ha nem szabadon felhasználható, akkor viszont kéne valami engedély feltüntetés, forrás megjelölése.)

insideR 2010.10.12. 10:21:44

Tigris, most nagyon mellényúltál. Egy olyan embert kezdtél el fikázni, aki megpróbál tenni valamit a vörösiszap katasztrófa elszenvedőinek érdekében. Ingyen. Önszántából.
De semmi baj, előfordul ez mindenkivel. Gyűrd le az egód, ismerd el a hibát és kérj elnézést!

Tigris 2010.10.12. 10:56:10

@armitage: A retusált képet a GettyImages jogvédelmével és terjesztésével a GettyImages van megbízva, 413 pixeles méretig a felhasználása 49 dollárba kerül. További infók itt:
tp://www.gettyimages.com/detail/81859233/Getty-Images-News

Tigris 2010.10.12. 10:59:40

@annakakiazami: Nem tudom, olvastad-e az írásom, így csak vázlatosan írom, hogy felsoroltam néhány tényt, infót és érvet a véleményem alátámasztására, arról nem is szólva, hogy Krisztián maga szállított néhány nagyon nyomós érvet saját etikátlanságának alátámasztására. Szívest örömest elismerem a hibámat, ha te is infókkal, ellenérvekkel és cáfolatokkal megtámogatod a véleményed.

Tigris 2010.10.12. 11:28:20

Csak mellesleg jegyzem meg, érdekes, hogy gyakorló bloggerek és sok-kommentes hozzászólók véleményezték pozitívan az írásom, míg az ellenzők tábora pályafutásuk alatt a mai napig még csupán ebben a témában írtak véleményt.
Fel se merek tételezni olyat, hogy ezek az emberek csak azért regisztráltak, hogy csupán egy bizonyos oldalt promotáljanak. Elvégre egy marketinges szakember soha nem tenne ilyet, ugyebár? Mondjuk a cél szentesíti az eszközt felkiáltással…

insideR 2010.10.12. 12:29:08

@Tigris: Igen, én épp ma regisztráltam és csak azért, hogy hozzászóljak az írásodhoz. Nem szoktam blogokhoz / fórumokhoz hozzászólni, mert nem érek rá és nem is igazán érdekel a sok önjelölt okostojás véleménye. Krisztiánt nem ismerem, de van egykori évfolyamtársam aki Devecserben él és érintett a katasztrófában.
Azt elismerem, hogy az ominózus kép használata nem volt kóser, de továbbra is állítom hogy mellényúltál, emiatt nem kellene ekézni a vorosiszap.com oldal létrehozóját.

Tigris 2010.10.12. 14:23:11

@annakakiazami: Köszönöm a meggyőző érveket és a konkrétumokat! A véleményem ugyanakkor változatlan. Aki szerencsétlen emberek tragédiájáról mint eszközről, vagy mint egy eladandó hamgurgerről beszél, az nekem továbbra sem szimpatikus. Sajnálom.
Ugyanakkor javaslom, hogy fordulj meg pár blogon, csiszold a véleményed más fórumokon is, hogy egy kis gyakorlatot és visszajelzéseket szerezz véleménynyilvánítás és értékelés terén. Az előtted szólók többnyire már gyakorlottak etéren, ahogyan feltehetőleg átverésekkel sem először találkoznak az interneten.
Apropó… Azt tudtad, mi a különbség a valódi és az álrendőr közt? Mindkettő jószándékkal lép fel, kéri az irataidat, ám az álrendőr lopott egyenruhában van és ha elkéred az igazolványát, akkor gorombasággal válaszol…

NGA 2010.10.12. 15:07:02

Tigris, ezt az energiát inkább fordíthattad volna arra, hogy lemész oda segíteni. Nekem ebből csak az jön le, hogy igyekszel mindenbe belekötni, mert felismertél egy fotót. A vorosiszap.com oldal létrehozójának meg minden elismerésem!

Tigris 2010.10.12. 15:12:43

@NGA: Szerintem a fotóretusra, a tartalom forrásmegjelölés nélküli összeollózására és a marketing-kampányra fordított időt is lehetett volna másra fordítani.
De te is lemehettél volna segíteni a kommentálás helyett.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.10.12. 15:13:21

A fb-n lehet jelenteni, ha valamelyik felhasználó szerzői jogot sért.
Még mindig kinnt van a fb-n a kép.

GarbooKing 2010.10.12. 15:18:19

Szia Tigrincs!

Nagyon durván jó kis oknyomozás! Gratulálok hozzá!

Üdv egy régi jó cimbi egy hófehér Burgmanról ;)

Tigris 2010.10.12. 15:19:52

@GarbooKing: Szent szilvaszósz! Remélem a menyasszony megvan még és olajozottan működik. :)
Köszönöm! :)

Tigris 2010.10.12. 15:20:36

@Turk Hava Yollari: Nem szerettem volna ilyen eszközökhöz nyúlni, de most hogy mondod…

GarbooKing 2010.10.12. 15:22:30

Naná, hogy megvan! Bár öregszik és egyre háklisabb, de elvisz bárhová ahová szeretném :)
remélem veled is minden okés!

Na de nem is tördelem szét a témádat...
mint fotós teljesen egyetértek a csak egy kattintás, de az csak az enyém témával...

Áttételesen az index főoldalról jutottam ide, de már megy is a kedvencek közé :)

Dr. Béla 2010.10.12. 15:52:28

Tipikus "magyar" vitakozás. Valaki készít egy honlapot azzal a céllal, hogy segítsen a szerencsétlen iszappal elöntötteken, erre valaki (ahelyett, hogy ő is segítene) próbál valamibe belekötni.

Ha jól látom az oldal üzemeltetője minden öncél és haszon nélkül működteti a portált, így úgy gondolom, hogy teljesen irreleváns, hogy az a kép honnan van illetve, hogy adott esetben sért-e bármilyen szerzői és/vagy egyéb jogot.

Ez tipikus a "kákán is csomót keresni" efektus.

Ahelyett, hogy ezt az értelmetlen postot összeírtad volna faszikám jobban tetted volna ha inkább lementél volna gátat építeni.

Veder1 2010.10.12. 16:55:39

Számomra az első pillanatban is egyértelmű volt, hogy ez egy figyelemfelkeltő kép, és nem a helyszínen készült. Nem tudom mi bajod van vele, hacsak az nem, hogy valamilyen személyes sértettségből, kivagyiságból vihart támasztasz egy pohár vízben.

Egyébként a képet most nem találom az oldalon, ha a többi helyszíni fotó közé volt berakva, akkor valóban gáz, de ha különállóan a figyelemfelhívás volt a célja, akkor szerintem ezzel nincs baj. Hány meg hány reklámban nem a tényleges valóságot látod (pl. sör habja, kaja mérete, szűrők használata, stb.), szerintem ezzel mindenki tisztában van. Annyit esetleg rá lehetett volna rakni, hogy a kép csak illusztráció.

Gabe Walker 2010.10.12. 16:58:53

@Dr. Béla: Ne húzz fel, Bélám! A kislány ott szerepelt a "Sokkoló képek a helyszínről" felirat alatt, és ez egyszerűen _hazugság_, nem is érdemes védeni. Másrészt, aki annyira sem tisztel, hogy átveréssel próbáljon kihúzni belőlem pénzt, az két óriási pofont érdemel, nem lóvét.

A posztolónak pedig tisztelet, amiért rámutatott.

Tigris 2010.10.12. 17:07:46

Volt kérdés, amire választ vársz, vagy csupán a reagálást várod a provokációra?

Csak mellesleg jegyzem meg, jópár szervezet és honlap létezik, ami feleslegessé teszi az említett oldal működését. Ráadásul mind mögött nevesített, elérhetőséggel ellátott, hiteles emberek, és nem reklámfotóval illusztrált infók vannak, amit marketingfogással szükséges promotálni. Az öncélról csupán annyit, hogy az oldal alkalmas például személyes adatok gyűjtésre, aminek felhasználásáról a névtelen üzemeltető csak annyit mond, hogy a használattal elfogadod a felhasználói feltételeket, amik az oldalon már nem találhatók meg.
Csak azt nem értem, hogy Krisztián miért nem jegyez be honlapot a vöröskereszt reklámozására, a tartalom átmásolásával és mondjuk egy vonatbalesetben széttrancsírozott ember reklámkampányával, hogy úgymond a vöröskeresztnek segítsen… És akkor sorolhatnám a további példákat, amik arról szólnának, hogy mások tartalmát mutatom be saját munkámként és jószándékom jeléül.

Jópáran küldtek el gátat építeni. Azért hadd kérdezzek vissza, ti miért nem vagytok gátat építeni, ha már ennyire szeretnétek, hogy ott legyek? Fórumozgatunk, kommentelgetünk, képeket retusálgatunk, szövegeket, fotókat másolgatunk, miközben lehetne lapátolni is? :) Uraim, bagoly mondja…

Egyébként pedig: le style c'est homme…

Tigris 2010.10.12. 18:43:06

sandrew, remélem nem bánod, ha töröltem a kommentet. Kicsit durva volt az írás, nehéz lett volna poénnak venni bármelyik oldalról, ezért jobbnak láttam, ha kimoderálom. Nem szokásom ilyet tenni, de a komment félreérthető és húsba vágó volt, függetlenül attól, hogy az általam írtakkal egyetért vagy ellenzi-e.
Megértésedet köszönöm!

sandrew 2010.10.12. 18:49:15

Tisztelt Tigris úr! Ezúton értesítjük, hogy az Ön által a vorosiszap.com oldal üzemeltetője ellen "félretájékoztatás, hazugság és önös érdekek" vádpontokban megfogalmazott feljelentése kapcsán a nyomozást megindítottuk. A vádirat kapcsán az alábbi megállapításokat közlöm: a felhasznált fénykép valóban túlzó és hamis, mert a MAL Zrt. X. számú zagytározójából 2010. 10. 04.-én vörösiszap ömlés NEM történt. Emberáldozatok NEM voltak. Vörösiszappal a közeli Kolontár és Devecser utcái és lakóházai NEM szennyeződtek. Mérgező lúg a közeli élővizekbe NEM jutott. Éppen ezért hatóságunk mindenkit arra kér, hogy a bankkártyáját NE vegye elő és a hamis segélyvonalakat NE hívja. Helyette gondolatébresztőnek olvassák Tigrincs Blogját. A vorosiszap.com oldal üzemeltetője ellen az ügyészségnél indítványozzuk a statáriális kötél általi golyó kiszabását. Tisztelettel: Kedélyeket Bor Zoltán (Magyarországi Sóhivatalok Hatósága)

sandrew 2010.10.12. 19:02:40

Töröld, mit bánom én. Ez nem poén. Ez a magyar valóság. már 2x voltam hasonló - bár nem ilyen durva, csak sima árvíz - helyzetben a gáton. Én nem vesztettem el semmimet. De akár el is veszthettem vona. Mi csak lapátoltunk, szivattyúztunk, zsákot pakoltunk, de megjelentek a főokosok akik nem csináltak semmit csak basztatták azokat akik dolgoztak mindenféle vélt hülyeséggel. Állítólag most is kiment az ÁNTSZ vagy mi és el akarta vitetni azt az embert aki a saját pénzén főzött az ott dolgozóknak. Te meg ezen háborogsz, meg fested az ördögöt a falra. Ettől jobb lesz neked, ha azt mondják igazad van? És ha igazad is van, mindig és minden helyzetben be kell azt bizonyítani? Mindenki úgy segít ahogy tud, miért feltételezed, hogy önös szándék rejlik a háttérben? Egyéb bizonyíték?

Tigris 2010.10.12. 19:20:53

@sandrew: A magyar valóságot én is a bőrömön érzem, mint munkanélküli EV, nem kell bemutatnod. Lehet, hogy amikor te pár hónapja hórukkoltál a gáton, én írtam arról, hogy pár ügyes ember saját magának szeretett volna hírnevet, munkát, elismertséget összeszedni azzal, hogy kitalálja, hogy ő mennyire segíteni fog az árvízkárosultaknak… és azóta nem hogy a kérdéseimre nem reagált ígérete ellenére, hanem a terveiből sem valósult meg semmi. Ez volt az ajánljuk fel a tüzijáték költségeit az árvízkárosultak megsegítésére akció a facebookon. A tüzijáték megvolt, pénz elment rá, a károsultak nem kaptak támogatást belőle, az igért segélykoncert annak ellenére merült feledésbe, hogy rengeteg zenész felajánlotta, hogy ingyen lép fel. Tettem ezt akkor, amikor a sztori kétnapos volt, az írást a régebbiek közt megtalálod.
Szerettem volna felhívni az emberek figyelmét arra, hogy sokan mások írásaiból, fotóiból, jószándékából, munkájából szeretnének hírnevet kovácsolni, és hogy mások tragédiáját ilyen célokra felhasználni akkor sem etikus, ha ez marketing-szempontból korrekt, és egyébként is, a cél szentesíti az eszközt.
Szeretném, ha egy kicsit tudatosabban, kicsit több fenntartással és kevesebb naivitással lennénk a körülöttünk levő dolgok irányában.

Továbbá ismételten kérlek, hogy csupán a kedélyeket borzolandó ne találj ki álhíreket, mert tartok tőle, ezzel újfent nem segítesz senkin.

sandrew 2010.10.12. 19:29:00

Töröld nyugodtan, ha zavar. Azt látom, hogy szájkarate ez az egész. Képzeld el, hogy van olyan, hogy a segítség marketing is egyben. Az egyik ásványvíz-palackozó cég raklapszámra hordta ki a gátra az ásványvizet. A te gondolkodásmódod alapján le kellett volna vakarni a címkét róla, mi?

sandrew 2010.10.12. 19:53:44

Konkrétan azt akarták, hogy az egyik ásványvíz-palackozó cég, aki raklapszámra hordta ki a védekezésen dolgozóknak az ásványvizet kaparja le a címkét, mert milyen dolog, hogy ott reklámozza a vizespalackokon magát... Na jó, befejezem a szájkaratét.

sandrew 2010.10.12. 19:55:28

na most ebből az egyiket tényleg töröld légyszi! és ezt is. kösz.

Tigris 2010.10.12. 19:58:55

Nem szoktam törölni, csak ha jogilag aggályos a hozzászólás, ahogy a törölt is az volt. Miért törölném ki?

sandrew 2010.10.12. 20:33:32

Mert nekem 24 percig nem jelent meg a hsz. és ezért írtam újra. Most 2x van ugyanaz csak más szavakkal. de mindegy, ha neked így jó... Ebből is látszik nem vagyok rutinos a blogok és kommentek világában.

Tigris 2010.10.12. 21:17:46

@sandrew: Akkor álljon itt a kommented annak példájaként, hogy nem mindig minden az, aminek látszik, van, hogy a jószándék a rossz, a rossz a jó. A kommentet láttam az admin felületen, de sajnos előfordul, hogy a blog.hu nem jeleníti meg. Én is jártam már így. A rutintalanság sosem baj, ahogy a jószándék és a naivság sem. De sokszor bölcs dolog higgadtnak, körültekintőnek és békésnek maradni. :)

vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50

Szép jó estét Mindenkinek!
Szeretném előre leszögezni, hogy nem rosszindulatoskodni jöttem, csak ŐSZINTÉN szeretném nektek és az index.hu-s újságíró haveroknak megköszöni a kampányomhoz nyújtott aktív és kitartó segítségeteket. Épp most értékeltem ki a vorosiszap.com ma látogatottsági adatait, és hála nektek 25%-al sikerült növelni a tegnapit. Ezért a facebook-on tegnap még több száz dolcsit fizettem ki, most meg megkaptam tőletek (majdnem) ingyen. Azért csak majdnem ingyen, mert azért a ma beérkezett másfélezer e-mail között volt 3db, amiben elküldtek a búsba. Nem volt könnyű kitörölni ezeket az Outlook-ból és az emlékezetemből :) :)
Szóval kösz mégegyszer mindent! Jó éccakát és SZÉP ÁLMOKAT!

Tigris 2010.10.13. 01:04:31

@vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézettségért, nem baj ha kamu, ha etikátlan… Ha ez az egyetlen szempontod, akkor nagyon szívesen! :)

Tigris 2010.10.13. 01:23:14

@vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akkor az első oldalon egy link mutat rád (LinkedIn - amin a valóságnak nem megfelelő beosztással nevezed magad), a másodikon kettő ami a korábbi munkásságoddal foglalkozik, a harmadikon pedig egy szintén a múltbéli sikereiddel foglalkozó és egy twitteres link után ez az oldal található meg. A jelenlegi munkáddal foglalkozó oldallal (melynek PR-je a blogomnál is alacsonyabb) a listában nem találkoztam. Azt hiszem, ez az eredmény mutatja, hogy neked botrány kell, hogy valaki megismerjen, különben a munkádat csupán pénzes reklámkampánnyal lehet felfuttatni. :)

NGA 2010.10.13. 10:22:59

@Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így működik. Lehet széllel szemben vizelni, de sok értelme nincs.

Page Rank témához. Egy cég weboldalán is dolgozom, ahol benne vagyunk a találatok között az első 4-ben az adott témakörben. Ennek ellenére a fizetett Adwords hirdetések kb ötször annyi látogatót hoznak, azaz a pénzes reklámkampány sok esetben megéri.

Tigris 2010.10.13. 12:05:31

@NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom másoktól a visszajelzést, hogy bakker, tényleg igazam van. Félre ne érts, nem akarom sem a világot, sem a netet, sem az országot megváltani, csupán leírom a véleményem, és nekem bőven elég az, ha csak néhány ember kicsit jobban elgondolkodik egy ilyen VAGY ehhez hasonló dolog kapcsán azon, hogy fenntartások nélkül elhiggyen valamit. Nem egy hasonló van a neten, amin pénzt, időt és energiát lehet veszteni; ha ez a pár ember ezt megússza magának (anélkül, hogy ezért a blogon hálálkodna), akkor már megérte széllel szemben is. :) Pontosan az a baj, hogy egyre több ember törődik bele olyan dolgokba, amibe amúgy nem törődne bele, mert olyan értékrendbeli hanyatlás van, amilyen. Én még tartom magam a saját értékrendemhez, etikai elveimhez.

Page Rank. Tudom, hogy sokat nyom a latban a dolog, de egy AdWords kampányt éveken át fenntartani, folyamatosan futtatni és magas PR értéken tartani egy oldalt nem könnyű, ha nincs mögötte releváns és hiteles tartalom, hivatkozások. Az írásom nem egy feltételezett kampányra, hanem hosszútávú tendenciákra vonatkozott.

oskar666666 2010.10.17. 12:54:09

"nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalon a fotógalériában a 62[1].jpg számon van egy puli. Olyan áplt és sima bundával, ahogy illik. Alapos a gyanúm a "channel mixer" opciót illetően a PS5 tájáról. (Esetleg a "select/color range" jöhet még szóba...) Ugyanis tegyük fel hogy szegény állat belezúgott az iszapba... Ahhoz hogy ilyen állapotú legyen a szőre utána, ahhoz ki kellett volna mosni. De akkor meg nem vörös már... Mint ahogy a mögötte lévő fatuskók is akkor lennének hitelesek, ha valami nyomokban felfedezhető lenne rajtuk..:S
Egyébként az inkriminált oldal valóban profi módon (habár full "tallózásos" módszerrel) van megcsinálva. Egy csomó hasznos és valós infóval, ésatöbbi... Aktualitásokkal... A gyenge pont ebben az egészben valóban a szerkesztő címének hiánya. Nekem ami még azért "hiányzik" hogy teljes legyen a kép: lát ott valaki valahol olyan konkrét menüpontot, ami tettenérhető hogy esetleg milyen banxámlára, stb. menne "félre" az esetleges adomány? Vagy ez akkor működne csak, ha az üzenő-mezőbe jelentkezem, kinyilvánítom a szándékomat és akkor közlik a Szezám kapuját? Mármint ahová be lehet dobni a lét....

Egyébként nem különb ez más vonatkozásoktól sem. Vannak direkt politikai felhangú, mártírok, áldozatok, eljárás alatt állók megsegítésére megnyitott "befőttesüvegek" amelyek tartalma ki tudja hol landol? :S

Kis példa: X.Y: javára gyüjtés, mert "az ügyvédi költségek..." ezzel párhuzamban a jogvédő iroda honlapján: "'mi ingyenesen látjuk el a X: oldal védelmét. Ehhez kérjük járuljanak hozzá...." Hogy be ne szarjak, de tényleg...:(

Krisztián úrral meg (nagyon erős a gyanúm) vagy a fotóján szereplő emberrel inkább én már találkoztam. Odáig az OK. hogy igen jó szakember informatikai vonalon, ahogy írja a Faszbúkon is. Csak: ahogy én ismerem őt, NEM úgy hívják....
Persz ez nem jelent semmit, én is gondolkodtam már azon, hogy Alain Delon képével kéne fotómodelleket kajtatnom.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.17. 14:07:33

@oskar666666: "... NEM úgy hívják...."

Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 éves korától:), mert azon (majdnem) mindenki a saját neve alatt írogat...
Pl.: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/133011.page ;)

A regisztrációt ui. megelőzi egy okmányirodai megjelenés, onnantól a jogosulton áll, hogy átadja-e bárkinek is az ott kapott személyes belépési kódját... (-leginkább a könyvelőjének, bár létezik a hivatalos megbízotti bejelentés is, csak az -egyesek szerint- macerásabb:)

oskar666666 2010.10.18. 00:48:27

@1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy tovább-lopjam a témaindító képet itt:
www.napifoto.com/html/iszap.htm

(hátha nem gerilla-marketing, hiszen EZ a téma kivételesen közügy..:S

apacuka11 2010.10.20. 09:33:12

Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb fajtából..)
A baj (szerintem) ott van, hogy a segílykék nem egy (tehát 1db) állam álltal felügyelt szervezet számláján landolnak...
A mostani törvények alapján a szomszéd Bözsi néni is gyüjtheti a segélyeket
a károsultaknak, ami ugyi a csalók túlburjánzásának, meg az ilyen pattanásos médiaficsuroknak melegágyat biztosít a felemelkedésre...
Más...
Hát a szoftverfrissítésekkel mi lesz?

apacuka11 2010.10.20. 09:55:09

Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak...
Velem lassan hetente előfordul, hogy a tesco parkolóban odajön hozzám egy aktivista, beteg gyermekeknek, vagy műtétre, vagy megélhetésre kér anyagi áldozatot....
Csóró gyerek vagyok nem szégyellem, de inkább kihagynám a heti pár sört de adnék...
Most jön a de...Kérek az illetőktől számlaszámot, amit ugyi ellenőrizhetnék, ááá úgy nem jó.....Nesze neked...
Szökőárnál úgyszintén, jött egy néni tépné a kék számlatömbjét, szintén számlaszámot kértem, asszongya nincs nála mindjárt elugrik érte ...azóta hozza...
Összegezve , igaza van Tigrinek , utána kell nézni
hova adjuk a segítségünket...

apacuka11 2010.10.20. 14:07:57

vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50
Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom más se tesz ilyet...

Úgyhogy a kedves barátnődnél próbálkozz...
süti beállítások módosítása