Friss kommentek

  • apacuka11: vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50 Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom ... (2010.10.20. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak... Velem lassan he... (2010.10.20. 09:55) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb f... (2010.10.20. 09:33) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: @1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy to... (2010.10.18. 00:48) Hátrébb az egerekkel!
  • 1.szóló: @oskar666666: "... NEM úgy hívják...." Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 é... (2010.10.17. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: "nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalo... (2010.10.17. 12:54) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom mások... (2010.10.13. 12:05) Hátrébb az egerekkel!
  • NGA: @Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így műk... (2010.10.13. 10:22) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akk... (2010.10.13. 01:23) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézetts... (2010.10.13. 01:04) Hátrébb az egerekkel!
  • Utolsó 20

Háttérzene

free music

RSS hírolvasóknak

Egy show-ról, ami jókedvből született

2010.01.17. 19:58 | Tigris | 6 komment

Címkék: média retro zene video mozi művészet lgt locomotiv gt ringasd el magad sándor pál a nap zenéje

Manapság divat a retró, meg aztán nosztalgiázni eleve jó, ahogy a jelenlegi nyomorunkon szomorkodni is. Előrebocsátom, sem nosztalgiázni, sem panaszkodni nem akarok. Csupán szembesültem vele, hogy mennyire megváltoztak dolgok. Teszek egy kis utazást, vissza a jövőbe, amikor a művészetre volt pénz.

 

Vasárnap kora délután bambulok a tévé előtt (cudar hideg van, ebéd után a legkellemesebbnek a meleg ágyikóba bújás volt), és az egyik spórolós műsor volt adásban, előveszik XY-t, akinek valaha köze volt a tévéhez, és pár órán át azokat az archív anyagokat nyomják, amikhez köze volt. Kicsit olyan ez, mint a héjában főtt krumli, óccsó megoldás, ordít róla hogy az, de ez persze egyáltalán nem rossz... sőt! Nagyon kevés embert ismerek, aki nem elégszik meg azzal a moslékkal, amit a kertévé rádönt, és kevesen mennének be az MTV filmtárába, hozzám hasonlóan. Szóval melegedek a takaró alatt és nézem Gobbi Hildát, Latinovicsot, Ruttkait és a Loksit Sándor Pál tálalásában...

Nem akarok most a nagy nevek méltatásába belemenni, bárkit isteníteni vagy post/pre mortem méltatást írni. Bambulok a műsoron, tetszik, és meglepődve látom, hogy teljes terjedelmében leadják a Locomotív GT show-t. Szeretem az LGT-t, egyike azon kevés zenének, ami mellé szöveg is dukál... és Adamis/Dusán szövegeit is szeretem. Időről időre 1-1 számot leadtak a 40 perces show-ból, persze az ismertebbeket, de az utóbbi 30 évben nem tudok róla, hogy bármikor leadták volna. Hogy miért, azt hagyjuk. Örülök, hogy most, bár burkoltan is, de leadták és láttam.

No, térjek már a mondókám lényegére! 1980-ban, amikor ezt a show-t forgatta Sándor Pál, 7 éves voltam. Akkoriban még egy adó volt, tehát két dolgot lehetett nézni a tévén, az MTV-t meg a kikapcsolt képcsövet. Ha tré volt a műsor, akkor kivártad a végét, vagy mást csináltál. Igaz, nem volt verseny a csatornák közt, mégis számított a kedves tévés műsorszerkesztőknek, hogy mi megy a tévében. És 1980-ban egy filmes rendező, aki nem mellesleg a tévében rendez, nekiáll egy zenekarral szórakoztató műsort csinálni. A mai agyammal rögtön jöttek a kérdések, hogy miért csinál vki egy ilyen show-t? Úgy értem, az LGT-nek nem kellett promóció, részint mert eleve ismert, befutott zenekar volt, részint meg mert akkoriban nem a reklámon múlt mondjuk az eladások száma, a profit sem volt a mai értelemben értelmezhető. Sándor Pált sem hiszem, hogy bárki "felkérte" volna, de ő sem hiszem, hogy művészi kihívást érzett volna a feladatban. Ugyanakkor a 40 perces műsorban egy tonna jó ötlet, sok munka, szeretet és nem utolsósorban pénz van.

Aztán rájöttem, hogy eltelt 30 év... Akkoriban még volt pénz arra, hogy valaki csupán azért, mert minden adott egy értékes alkotáshoz, akkor azt az a pár ember meg is tudja csinálni. Mert ugye mostanában egy könyvhöz, egy előadáshoz, egy műalkotáshoz, de még egy sportteljesítményhez is először kell egy szponzor, egy mecénás, akit kőkeményen meg kell győzni arról, hogy ez a finanszírozás neki ezért vagy azért megtérülő beruházás. Tartok tőle, manapság már senki nem akarna egy ilyen filmet összehozni, hacsak nem pár fiatal függetlenfilmes egy hátizsáknyi lelkesedésből.

Ugyanakkor megnézve ezt a show-t, azt hiszem nagy értéktől estünk volna el. A remek zene, operatőri, rendezői munka mellett az egész kor bennevan a díszletekben, a ruhákban, a sminkekben, az ötletekben. Ha nem lenne YouTube és internet, gyanítom, manapság senki sem adna pénzt azért, hogy maradjon őszinte lenyomat is a korról, és ez szomorú. Valahogy egy főzőműsort, egy buta sorozatot vagy a bulvárszemetet nem tartom lenyomatnak, vagy ha mégis az, akkor az szégyen. No, nem siránkozni akarok, egyszerűen jó volt látni ezt a showt, hálás vagyok annak, aki kiásta, és rájött, hogy így 30 év elteltével esetleg műsorba is kerülhetne. Jó volt kicsit visszapottyanni a régi szép időkbe, amikor még... hát akkor kedves harminc feletti olvasóm, Ringasd el magad! (Egy részlet a show-ból)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cigánygyerek 2010.05.29. 19:59:40

Szia ! Tetszenek az írásaid, egyre szívessebben olvasom. A valóságot tükrözi , csak így tovább ne add fel!-egy jóbarát.

Tigris 2010.05.29. 20:07:12

Köszönöm, kedves jóbarát (bár bevallom, még nem sikerült beazonosítanom téged)! Feladásról szó nincs, csupán arról, hogy nem mindig van kedvem, írnivalóm, időm, meg aztán most azon is dolgozom gőzerővel, hogy ezek az írások kicsit szebb-jobb környezetbe költözzenek át. Nézz be néha, hátha találsz valami újat – akár a régiségek közt is… :)

cigánygyerek 2010.05.29. 20:29:52

@Tigris: Segítek egykicsit ! Kevés olyan diák van, aki nemtud egy képet beilleszteni a 2. világháborúba!-főleg nem bir a nagy Führerrel! Ami jó hír, hogy mivel jó a tanár , így könnyű volt megszerezni az ötös év végi zárójegynek.

Tigris 2010.05.29. 20:32:49

@cigánygyerek: Vágom már! Ötös lettél? :) De jóóóóóó! Gratula! :)

cigánygyerek 2010.05.29. 20:51:08

@Tigris: Ezt mind neked köszönhetem! Nagyon boldog ember vagyok. Majd megmutatom mit írtam a németekről! Igaz csak szük három oldal lett, de szeríntem elég velös lett.A Kovács úr álma , még jobb! Regisztráltam, majd megpróbálok saját oldalt is készíteni. Egyre jobban érdekel ez a dolog. Lehet , hogy ha sikerülne még az emelt színtet is megpróbálnám. De ezt majd megbeszéljük szia

cigánygyerek 2010.08.17. 18:29:35

Szia Máté! Remélem meggyógyultál! Nemsokára kezdődik a suli, legyen hozzám erőd és sok türelmed. Sok munka vár ránk.
süti beállítások módosítása