Friss kommentek

  • apacuka11: vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50 Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom ... (2010.10.20. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak... Velem lassan he... (2010.10.20. 09:55) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb f... (2010.10.20. 09:33) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: @1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy to... (2010.10.18. 00:48) Hátrébb az egerekkel!
  • 1.szóló: @oskar666666: "... NEM úgy hívják...." Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 é... (2010.10.17. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: "nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalo... (2010.10.17. 12:54) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom mások... (2010.10.13. 12:05) Hátrébb az egerekkel!
  • NGA: @Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így műk... (2010.10.13. 10:22) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akk... (2010.10.13. 01:23) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézetts... (2010.10.13. 01:04) Hátrébb az egerekkel!
  • Utolsó 20

Háttérzene

free music

RSS hírolvasóknak

Tron öröksége - Tron Legacy

2009.12.12. 09:48 | Tigris | Szólj hozzá!

Címkék: média retro zene video motor játék technika animáció művészet gondolatébresztő tron tron legacy

Tron. Remélem sokaknak jelent még ez a filmcím valamit, legalábbis a hozzám hasonló harmincasok számára. Akinek nem, annak első körben csupán annyit, hogy 1982-ban járunk, amikor még a számítógépek otthoni használata még csak álom volt, az internetről, a "Mátrix", a számítógépek által megvalósított ál-valóság is csak egy maroknyi scifi író fejében (W. Gibson - Neurománc, 1984) fordult meg... Nos, tehát 1982-ben az első játékprogramok (konkrétan ez a Pong volt, amit kis hazánkban TV-teniszként terjedt el) által inspirálva Steve Lisberger álmodott egy merészet, és elképzelte, hogy mi lenne, ha a számítógépek "lelki világába", biztonsági és irodai programok közé, logikai csatornákba és memóriacellákba pottyanna egy digitalizált ember, akiről a programok, mint az ottani világ hétköznapi polgárai, képtelenek lennének elhinni, hogy ő nem egy program, hanem az a valaki, aki őket alkotta.

A kalandokat nem mesélem el, a Disney stúdió első teljes estés számítógép-animációját nézze meg mindenki maga, mert a mai napig egy jó scifi, és így több mint negyed évszázad távlatából is látványos trükkökkel telepakolt technikai kuriózum. No, 80-as évek gyermekei, számítógép-generáció, a mese folytatódik!

Valami furcsa indíttatástól vezérelve, leporoltam az amúgy már végigjátszott Tron 2.0 című PC-s játékot, mert a mai napig tetszik a látványvilága, ami a filmben is megfogott. Kicsit eljátszottam a gondolattal, hogy ha a 6 éve készült játék ilyen grafikával még most is le tud kötni, akkor milyen filmet lehetne csinálni belőle a mai technikával, trükkökkel, pláne ha azt a filmet mondjuk egy anyagi forrásokban kevéssé szűkölködő, mondjuk amcsi stúdióban áll neki forgatni valaki. Erre mit ad isten, másnap már olvastam is róla.

Akik nehezen tudják elképzelni, milyen is volt az első epizód, annak egy kis ízelítő:

Nagyon kevés infó került ki a netre a folytatásról, de ennyit megtudtam róla:

Sam Flynn (Garrett Hedlund; Trója, Eragon), Kevin Flynn (Jeff Bridges; az előző rész főszereplője is ő volt) 27 éves számítógép-buherátor fia, eltűnt apja után kutatva hirtelen ugyanabba a harcias programok és gladiátorjátékok által benépesített világba csöppen, amiben apja élt 25 éven át. Kevin bizalmasával (Olivia Wilde) kiegészülve, apa és fiú újra egy életre-halálra szóló kalandba keveredik egy olyan káprázatos cybervilágban, ami sokkal fejlettebb és veszélyesebb lett.

Szóval a történetben nagy filozófiai mélységeket, drámai szerepjátékot kevéssé fogunk tapasztalni, viszont a technika valószínűleg szinten lesz, ahol a filmes trükkök 2010-ben járnak Hollywoodban.

A két film zenéjéről annyit érdekességképp, hogy az ős, a Tron filmzenéjét Wendy Carlos komponálta a Londoni Filharmonikus Zenekarra és egy Moog analóg szintetizátorra, ami így együtt akkoriban még egy kisebbfajta istenkáromlásnak számított. Mellesleg ő "követte el" a Ragyogás és a Mechanikus narancs c. Kubrick filmek filmzenéit is. Ez mondjuk azért érdekes, mert Kubrick alapvetően nagyon válogatós volt: a filmzenéknek is saját szerepe volt a filmjeiben. Hogy a folytatásban a Daft Punk meglépi-e az előd által magasra tett lécet, azt még nem tudni, de a banda neve, legalábbis az én szememben jó ómen.

Sajnos 2010 decemberéig várni kell a bemutatóig, addig kárpótlásul itt található a kedvcsináló. Akinél nem menne a HD verzió, azok katt ide!

És egy kis bónusz. Akinek kedve támadt egy kis fénymotorozáshoz, annak egy kis csemege: http://freeware.blog.hu/2009/10/18/gltron_1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása