Friss kommentek

  • apacuka11: vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50 Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom ... (2010.10.20. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak... Velem lassan he... (2010.10.20. 09:55) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb f... (2010.10.20. 09:33) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: @1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy to... (2010.10.18. 00:48) Hátrébb az egerekkel!
  • 1.szóló: @oskar666666: "... NEM úgy hívják...." Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 é... (2010.10.17. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: "nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalo... (2010.10.17. 12:54) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom mások... (2010.10.13. 12:05) Hátrébb az egerekkel!
  • NGA: @Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így műk... (2010.10.13. 10:22) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akk... (2010.10.13. 01:23) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézetts... (2010.10.13. 01:04) Hátrébb az egerekkel!
  • Utolsó 20

Háttérzene

free music

RSS hírolvasóknak

Amikor a város kinőtt a földből

2009.10.31. 17:53 | Tigris | Szólj hozzá!

Címkék: google budapest technika gondolatébresztő 3d

A Google ismét bizonyította, hogy a mátrix ura. Nem szeretek mások kárán nevetni, de erre most nagyot csettintek. Sajnálom mások kárát, pláne hogy így vagy úgy, de ez is az én zsebemből, adóforintjaimból úszott el, de a módszer, a jelenség elsöprő győzelme mégis boldogsággal tölt el. Mert ugye vannak a nagy, drága pénzes megoldások, amikor valaki él a lehetőséggel, hogy valamihez ért valamennyire, és szépen felárazza magát. Meg vannak lelkes amatőrök, akikről kiderül, hogy teljesítményben profik, és merő lelkesedésből, a világ jobbá, működőbbé tételéhez olyan dolgokkal járulnak hozzá, hogy a pénzes megoldás megrendelői és kivitelezői csak leshetnek, mint borjú az új kapura. Mert ugye volt már Linux, OpenOffice, Google, Winamp, Napster, Torrent és Netscape-Mozilla-Firefox is. Mind megvívta a csatáját, és ha csatát vesztettek is, a maguk kis háborúját megnyerték a nagyok és drágák ellen.

Esetünkben kicsit fejreállított helyzet van, ugyanis Góliát alacsony, de Armani öltönyben jár és vastagon fog a tolla, miközben Dávid egy szerény, ám alaposan kigyúrt kopott pulcsis-farmeres suhanc. De konkrétabban. A fővárosi önkormányzat turisztikai hivatala megbízott egy céget, hogy a város jelentősebb épületeit alkossa meg 3D-ben, hogy az részint turisztikai szándékkal, részint pedig, ha az épület kereskedelmi jellegű, marketing célból a világhálóra kerüljön, mindezt tegye természetesen komoly pénzekért. Az alap a Google Maps/Earth, illetve annak hobby-szerkesztőeszköze a SketchUp. A 2007-ben indult projekt egész szépen haladt, mikoris megjelent a szerény Góliát, aki szerényen eltüsszentette magát, és gyakorlatilag Dávidot leseperte a térképről (szó szerint... :) ), rokonságával együtt. Azaz, még mielőtt a projekt elkészült volna, a Google térképén Bp. belvárosa egyik napról a másikra kinőtt a földből. Ráadásul nem is akárhogy, erre példának itt van egy kép a Rádai u. 2-es háztömbről és környékéről, a baloldali az egyedi, pénzes munka, a jobboldali pedig a Google által előállított épület-modell.

 

Azóta persze megnéztem a Google épületeit magam is, és kézenfekvő, hogy az utcai fotók és a műholdképek alapján generált házak elnagyoltak, formájukban nem olyan tökéletesek, mint a pesti cég egyedileg kidolgozott munkái, de könyörgöm... A google letett az asztalra valamit, ami most azonnal használható, informatív, és elnagyoltsága ellenére is sokkal jobban tükrözi a valóságot, mint a kézileg készített modellek. Arról nem is szólva, hogy míg egy épület modellje elkészül, addig az automatizált módszerrel házak ezrei nőhetnek ki, és nem tart évszázadokba egy ország nagyvárosainak feldolgozása. Ez kb. olyan, mintha egy cég a Google-lal szeretne versenyezni, és újságírókat kérne fel, hogy írjanak véleményt, pontos kulcsszavakat minden weboldalról a majdan elkészülő internetes keresőjük számára. Feleslegesen lassú, nyűgös, drága és emberi erőforrás-hegyeket igénylő dolog. Arról nem is beszélve, hogy mire a végére jutnánk a kézi feldolgozásnak, addigra kezdhetnénk mindent előről a változások miatt, miközben a Google csupán él a technika jelenlegi lehetőségével, és biztos vagyok benne, hogy legközelebb, ha nekiállnak újból feldolgozni a várost, az akkori technika már sokkal kidolgozottabb, pontosabb, szebb képet fog alkotni az épületekről, ráadásul feltehetőleg ingyen.

Szóval az okos technika ismét legyűrte a manufakturális munkát. Ez így rosszul hangzik, de ha lefordítom, hogy ezáltal sok emberi munkát megtakarítottunk, amit kreatívabb célokra is lehetne fordítani, olyanra, ami valóban sok pénzt ér, akkor talán érthető a lelkesedésem.

 

A bejegyzésem alapjául a következő cikk szolgált:

Index Tech - Jól kiszúrt a Google a magyarokkal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása