Friss kommentek

  • apacuka11: vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50 Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom ... (2010.10.20. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak... Velem lassan he... (2010.10.20. 09:55) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb f... (2010.10.20. 09:33) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: @1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy to... (2010.10.18. 00:48) Hátrébb az egerekkel!
  • 1.szóló: @oskar666666: "... NEM úgy hívják...." Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 é... (2010.10.17. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: "nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalo... (2010.10.17. 12:54) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom mások... (2010.10.13. 12:05) Hátrébb az egerekkel!
  • NGA: @Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így műk... (2010.10.13. 10:22) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akk... (2010.10.13. 01:23) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézetts... (2010.10.13. 01:04) Hátrébb az egerekkel!
  • Utolsó 20

Háttérzene

free music

RSS hírolvasóknak

18

2009.07.17. 17:14 | Tigris | Szólj hozzá!

Címkék: média tv mozi ortt társadalom művészet gondolatébresztő korhatár honlapajánló

avagy az ostobaság nem ismer korhatárokat

Következő írásom megtekintése 18 éven aluliak számára is csak az ORTT felügyelete mellett ajánlott!

Manapság egyre többet látok különböző adókon olyan "műsort", hogy az ORTT jóvoltából adott műsoridőben a képernyő elsötétül, akár több órára, akár főműsoridőben is. Eddig ebből csak ritkán volt probléma, most egyre többet látom a jelenséget. Checkpoint Charlie blogjában (link lejjebb) olvastam, hogy a korhatárokból mostanában máshol is egyre több gond van. Gyanítom, pár nagyfejű ráállt a témára, amolyan "ha szép szóval nem megy, akkor odab*szok keményen" alapon. Leszögezem, részben egyetértek vele, van egy szabályzás, amit ha vki megsért, az illetékesek szabjanak ki büntetést, aminek az illető vesse alá magát, ahogy kell. Azzal is egyetértek, hogy ha van egy film, ami felnőtteknek való, ott legalább a 18-as karikával erre hívják fel a figyelmet.

De...
A törvénytiszteletem és -követésem nem jelenti azt, hogy minden hülye szabályozással egyetértek. Sőt, - mert ugye szólásszabadság van - ennek szeretnék most hangot is adni. Kérem, akinek ez sérti az érzelmeit, az kövesse a következő linket: www.disney.com.

Szóval azt nem értem, hogy ki az az okostojás, aki más okostojások elvei alapján a karikákkal "zsonglőrködik". Van csomó film, műsor, ami úgy kap, vagy kaphatna 18-as karikát, hogy igazság szerint minden gimissel megnézetném, szex ide, erőszak oda, mert ők tanulhatnának belőle a legtöbbet. Persze, ha lehet, úgy, hogy legalább egymással, vagy értelmes szülővel, nevelővel fel tudják előtte-utána dolgozni a látottakat, hallottakat. Tudom, ez a legnehezebb, mert ugye eltiltani vkitől vmit könnyebb, mint odaülni mellé, elmagyarázni neki a veszélyeket, fogni a kezét, ha mégis kipróbálja, és segíteni neki, ha mégis úgy dönt, a saját kárán tanul. És akkor már rögtön nem csak a filmekről beszélünk, hanem piáról, cigiről, drogokról, szexről... Csak egy példát mondok, Battle Royale. Ez egy japán film, egy csapat gyerekről, akik egy fura "valóságshow" keretében gyilkolásszák egymást, egyáltalán nem "csak úgy". Aki csak ennyit tud a filmről (és szándékosan nem írok többet, igenis tessék megnézni!), az méltán be is tiltaná. Én láttam, szerintem a mai gyerekek által érthetően, befogadhatóan van megfogalmazva sok olyan gondolat, amit manapság sajnos senki nem tud vagy akar a gyerekekkel megértetni. A tanár a szülőre mutogat, a szülő a tanárra, de leginkább mindenki fütyül rá.

Más. Mert ugye az egy dolog, ha egy oscart nyert, tartalommal, mondanivalóval bíró film megkapja a 18-as karikát, annak ellenére, hogy lehet, hogy egy 14 évesnek is szolgálna feldolgozható tartalommal. Persze hozzátehetem azt is, hogy érdekes módon, a legsúlyosabb tartalommal, mondanivalóval rendelkező értékes filmek valahogy mindig éjfél környékén, vagy utána kerülnek adásba, még akkor is, ha gyakorlatilag semmi tiltandó vagy tiltható nincs benne. Hogy még egy dolgozó felnőtt se nagyon lássa, nem hogy egy gyerek. De amikor 12-es karikával mennek olyan népbutító műsorok, amik nem csak a már kialakult értékrenddel rendelkező felnőtteket tudják "nevelni" a korai adásidő és a korhatár nélküliség miatt, hanem a könnyen befolyásolható gyerekeket is. Szerintem a legtöbben tudják mire gondolok, de azért párat felsorolok. A ripacs színészeket, egysíkú, sablonos és bugyuta történeteket felvonultató sorozatok. A nem kevésbé ripacs, nem kevésbé (és szándékosan ilyenre válogatott) bugyuta szereplőket bemutató valóságshow-k, amiknek a történetei látszólag közel állnak a mindennapjainkhoz, de mégis valahogy mégsem. Mert ugye se győzike életét, sem berényimiklósék gondjait nem érzem magamhoz közellállónak. Meg aztán a talkshow-k is azt hirdetik magukról, hogy lám, az élet gondjait mutatják be, holott szerintem sem egymás magánéletének kiteregetését, sem az egymás felett bíráskodást nem tartom egy követendő példának. A nagy összeborulások, bunyók, üvöltözések is mind kamuk, nem feltétlenül megrendezettek, de mégis a kamerának szólnak... mert ugye ha tényleg baj lenne, akkor nem a TV intézkedne, hanem a bíróság, ha pedig két ember nem csak a látszat kedvéért békülne ki egymással, akkor megtehetné ezt kamerák nélkül is. Bulvárműsorok és persze a híradók. Nem akarom látni, hogyan hazudnak egymásnak a politikusok, nem akarom hallani, hogy hogy fröcsögnek utálkozva, nem akarom tudni, hogy XY illetékes hogy jópofizik ahelyett, hogy cselekedne. Nem akarok tudni arról, hogy Kairóban egy híd hány embert temetett maga alá, ahogy arról sem, hogy egy magyar bérgyilkost hogyan szorongatnak a világ egyik végén és hogyan lesz belőle hős a világ másik végén. Nem akarom megtudni, hogy hazugság árán hány embert öltek meg az "erősebb kutya b*szik" elvén, és hány ember halt éhen, csak úgy észrevétlenül. Mindezt színesben, vérrel, fegyverekkel, lövöldözéssel, gyűlölködéssel körítve, 18-as karika nélkül. Nem akarom tudni, hogy milyen cuki zsiráfok vannak Londonban és hogy kocsorzsolti (gyk. szomorú szamurájunk...) mennyire szeret mindenkit, valamint ki válik, ki szül, ki dug félre a nulla teljesítménnyel reflektorfénybe került celebjeink közül. Konkrétan lesz*rom. Ami egyéni szoc probléma lenne, ha nem tudnám, hogy lassan a második nemzedék butul ezeken a témákon, csak mert ez van eléjük rakva.

Tényleg... A reklámokra mikor kerül karika? Mikor fogják egy tizenéves csitrinek megmagyarázni, hogy a bomba nők nem "mert én megérdemlem" alapon lesznek bombanők, ráadásul az a szépség nem több egy múló máznál, egy álarc, amit bárki magára ölthet, aki bemegy a boltba és megveszi. Mikor fogja vki megmagyarázni a sok reklámzabálónak, hogy egy antioxidáns épp az anyagcserét lassítja, nem pedig felpörgeti a proppellereket a hasunkon. Vagy hogy a bifiduszesszenzisszel csak segítjük az emésztést, de tápanyag az nudli nincs benne, ergo ha vki csak azon, meg a hasonló álkaján él, az minden, csak nem egészséges. Vagy mikor fogja elmondani vki a csóró barátunknak, akinek nincs pénze, hogy ha bármilyen hitelt vesz fel, akkor annál jobban (méghozzá sokkal jobban) fogják megkopasztani, minél könnyebben és mosolygósan sikerült hozzájutnia. Nem csak egy 18-as karikás film mellé kéne egy okos felnőtt, akivel szépen mindent megvitathatunk, és nem csak a gyerekek mellé kell felügyelet... Csakhát ez már kit érdekel? Addig meg lehet buta, formai elvek alapján tűrni meg tiltani, mert ugye a támogatás már nem divat...

És hogy miért is izgat, hogy milyen karika van egy műsoron, ha egyszer az ORTT-t kivéve mindenki tojik bele és néz mindent kortól függetlenül, akár a netről is, bármikor?

Hát, ezért:
Ki állítja meg az APEH-et? (Checkpoint Charlie blogja)

És innentől már az egész nem jótékony népnevelésről, erkölcsről, jószándékról, értékekről szól, hanem a pénzről. Nem érzem jogosnak, hogy egy erkölcsi elvek, értékrendek mögé bújó, de amúgy pénzügyekkel testület és partnerei a buliban hogyan veszik a bátorságot, hogy elbíráljanak bármit is... Ha igazi elbírálásról és igazi értékekre nevelésről szólna a mese, akkor rég nem győzikétől idézne az ország, hanem mondjuk Major Tamástól vagy Kulka Jánostól. vagy fábrisanyi helyett Hofitól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása