Friss kommentek

  • apacuka11: vorosiszap 2010.10.12. 22:24:50 Én sem mondom, hogy baxkeráld szájba a jó édes anyukádat,gondolom ... (2010.10.20. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Mellesleg , teljesen jogos az utánajárás az (úgynevezett) segélyszámlaszámoknak... Velem lassan he... (2010.10.20. 09:55) Hátrébb az egerekkel!
  • apacuka11: Heee, látom Tigri egy-két embert bele tudnál fojtani egy kanál vörösiszapba...(persze a lúgosabb f... (2010.10.20. 09:33) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: @1.szolo - 2014;): Köszi. :) Mindig tanul az ember....:) Pl. ez a blog adta az ötletet, hogy to... (2010.10.18. 00:48) Hátrébb az egerekkel!
  • 1.szóló: @oskar666666: "... NEM úgy hívják...." Látod, ezért szeretek én a mo.hun fórumozni (2004-óta, 1 é... (2010.10.17. 14:07) Hátrébb az egerekkel!
  • oskar666666: "nem minden az, aminek látszik"...Olvasom itt feljebb. Hm. Hát, valóban nem. A hivatkozott oldalo... (2010.10.17. 12:54) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @NGA: Hívj bátran naivnak, de nekem ez kisebb erőfeszítés, mint amekkora öröm, hogy megkapom mások... (2010.10.13. 12:05) Hátrébb az egerekkel!
  • NGA: @Tigris: Jó reggelt neked! Nem tudom feltűnt-e neked, de az egész világon a média pontosan így műk... (2010.10.13. 10:22) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Apropó… Remélem nem befolyásolja a szakmai sikereidet, hogy ha a nevedre keresek, akk... (2010.10.13. 01:23) Hátrébb az egerekkel!
  • Tigris: @vorosiszap: Hát igen, van akinek a tartalom, az eszközök nem számítanak, csupán mindent a nézetts... (2010.10.13. 01:04) Hátrébb az egerekkel!
  • Utolsó 20

Háttérzene

free music

RSS hírolvasóknak

Egység vagy kétség?

2007.12.13. 11:56 | Tigris | Szólj hozzá!

Címkék: társadalom természet hit gondolatébresztő

avagy az eretnek testgyakorlás

Amikor szegény Karol 'János Pál' Vojtila elhunyt, volt egy olyan érzésem, hogy utána egy nála gyengébb és/vagy kevésbé jó fej pápa következik. Nem tudom, hogy mi az oka, hogy az ex-pápa liberálisabb elveket vallott, talán az öregségből adódó bölcsesség és a keresztényi megbocsátás, elfogadás munkált benne... ki tudja. Aztán jött ez a Benedek, valahogy nekem nagyon eszelős, rosszindulatú tekintete van, nem az a jótékony, kedves bácsi, mint Vojtila volt. No jó, gondolom a hithű keresztényeket már kellően felhúztam, bocs érte, ezek nem egy eretnek puffogásai, csak benyomások. Nem vagyok keresztény, mégis, vagy tán pont ezért szerettem az előző pápát.

No de térjek a lényegre. Nem jógázom, előrebocsájtom. Többé-kevésbé szimpatizálok a keleti tanokkal, no meg az ezoterikus dolgokkal, de van amit én is hókuszpókusznak tartok, nem fenntartások nélkül fogadom el, amit eddig elfogadtam. Van ami nagyon mélyen megy az ember lelkébe, hitébe, és van ami úgy hat az emberre, hogy nem nagyon akarja befolyásolni mondjuk a vallását. Kicsit úgy vagyok ezekkel mint a kávéval. Nem éreztem még soha, hogy a kávétól felébredtem volna, nem is kávézom ezért. Viszont néha, az íze miatt megkívánom, és akkor jól esik. Az a csésze kávé nem borítja meg az étkezéseimet, nem leszek tőle belőve, stb. csak finom, és kicsit feldob, hogy vmi finomat iszom. Szóval így vagyok a filozófiával, az illóolajakkal, a masszírozással, stb... Ami lelki megborítás nélkül be akar jönni jóérzés, az jöjjön!

No, mit ad isten, olvasom a napi reggeli betevő infóadagomat, látom, Benedek pápa és udvartartása kivonta kardját a jóga ellen. Nem óhajtok okos, okosnak látszó ostoba, vagy ostobán ostoba érveket hozni a jóga mellett, ahogy ők hoztak a jóga ellen. Simán csak nem értem. Illetve értem, csak nem akarom érteni. A fő érv a jóga és a keleti tanok ellen, hogy a kereszténység jó-rossz kétpólusú, átjárhatatlan, merev világnézetével ellentétben a keleti filozófia azt az elvet vallja, hogy váljunk eggyé a mindenséggel, hogy a jó és a rossz egymás kiegészítői. Egy régi gimis vita jutott eszembe - amikor még meg akartuk váltani a világot... -, egy merev hívő osztálytársunkkal beszélgettünk arról, hogy a rossz, az ördög szükséges "kiegészítője"-e a jónak, vagy afféle hiba a rendszerben, amit ki lehetne küszöbölni, és akkor minden tökéletes lenne. Akkor szembesültem azzal, hogy sokan úgy gondolják, hogy úgy is lehetne élni, hogy egyfolytában a napon lennénk, árnyék nélkül. Szerintem minden dolognak a világon, aminek valamilyen jellemzője van, legyen az hossz, szín, emberi jellemző, történés, bármi, annak e mentén legalább két végpontja van, ami között így vagy úgy lehet kapcsolat. Vagy ha úgy vesszük, minden ami több mint nulla dimenziós (tehát nem egy pont, aminek nincs kiterjedése), annak meghatározható végei, szélei, élei, tehát határai vannak, átellenesek, és összetartoznak. Az embernek is van bal keze, jobb keze, meg közte az egész ember; önállóan a jobb vagy a bal kéznek nincs az embertől független élete. Tehát egy kisebb egység része, egyik oldala és másik oldala... Eddig nem sikerült olyan két végletet találnom, ami között ne lenne köztes állapot, egy kapocs, ami a kettő közt hidat ver. Összefoglalva, nem értem, miért "rekeszti ki" a rosszat a kereszténység. Talán mert "kerítésen belül" kezelhetetlennek, elfogadhatatlannak tartja, ezért inkább meg sem engedi? Kicsit nekem ez olyan, mintha mindent ami jó, megtartanám, mindent, ami rossz, azt meg áttolnám a szomszédba, mert a szomszéd a gonosz. Úgy egy nap alatt ki is derülne, hogy ez mekkora életképtelen ötlet. A meditációban és a hasonló elmélyülésben pont az a jó, hogy erőt ad, hogy összekapcsolódhassak mindennel ami kint van, befogadjam a jót, küzdeni tudjak a rossz ellen. A jóga is ilyen lehet... Valahogy az az érzésem, hogy az egyház nem érti, hogy hogy működik a keleti filozófia, mert annyira a saját tanaival van elfoglalva, és amitől fél, azt ugye ki kell zárni. Szóval a keresztényeket buzdítom, hogy a pápaság szava ellenére bátran jógázzon, a jógázókat buzdítom, hogy ismerjék meg a kereszténységet, és egyáltalán, legyen híd a kettő közt, hátha kiderül, hogy mindketten emberek...

Vatikán, se abortusz, se koton és jóga se (Index)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása